logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Edebiyatına Giriş 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi XVI. yüzyıldan kalan eserlerinden hareketle bu yüzyılda yaşamış belli başlı âşıklardan değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türk sözlü edebiyatında yer alan seyirlik türlerden birisi değildir?

Soru 3:

Olağanüstü güçlere sahip şiir söyleyen musiki ile sihir ve tedavi yapan hekim, kam için verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıda verilen geleneklere ait şairlerden hangisinin Aşık Tarzı Edebiyat Geleneğinin oluşmasında rolü yoktur?

Soru 5:

I.Muamma bir ismi işaret eden söz, mısra veya beyittir. II.Muammalarda genellikle iç ve dış olmak üzere iki anlam vardır. III.Muamma, âşık toplantılarında, âşıkların sezgi güçlerini, kültürel birikimlerini ve sanatsal yeterliliklerini göstermek ve ölçmek için hazırlanmış ve yazılmış bir bilmecedir. IV.Muamma, âşıklık geleneğinde kendine has bir icra töresine sahiptir. Yukarıda muamma ile verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 6:

I. On iki hikâyeden meydana gelen ve tam adıyla “Kitâb-ı Dedem Korkut Alâ-Lisân-ı Tâife-i Oğuzan”dır. II. Dede Korkut Hikâyeleri’nin bilinen iki yazma nüshası vardır. III. Birincisi, on iki hikâyeden oluşmaktadır ve Vatikan Kütüphanesi’ndedir. IV. İkincisi Dede Korkut yazmasıysa Berlin Dresden kütüphanesinde bulunan, altı hikâyeden oluşmakta olan “Hikâyet-i Oğuznâme-i Kazanbey ve Gayri”dir. Yukarıdaki öncüllerde verilen dede korkut hikayeleri ile ilgili bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 7:

I.Toplulukların dinî ayinlerini yönetmek II.Evlenecek çiftleri belirlemek III.Hasta olanlarını iyileştirmek IV.Ava çıkanların avlarının bol ve bereketli olması için büyü yapmak Yukarıdaki öncüllerden Kam’ın görevleri hakkında verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 8:

Türk anonim halk şiirinde en kısa nazım türü hangisidir?

Soru 9:

Şamanizm ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 17. Yüzyılda yaşamış olan aşık tarzı edebiyat geleneğinin temsilcilerindendir?

Soru 11:

“Sultan Selim Cülûsunda Sâlâ dedi de yürüdü Gidelim Mısır’a doğru Yola dedi de yürüdü *** Şamlu çıkup kaçar köyden Sofu beru bakmaz Hoy’dan Merd var ise işte meydan Gele dedi de yürüdü *** Nesne yeğimiş aslında Halife dikmiş yerinde N’arar Yûsuf’un yerinde Köle dedi de yürüdü” Âşık Bahşi’den alınan yukarıdaki dörtlükler, aşağıdaki anlatım tutumlarından hangilerini yansıtmaktadır?

Soru 12:

I. Dergâh II. Zaviye III. Hangâh XII. yüzyıldan sonra Türk sosyo-kültürel yapısı içinde ortaya çıkan ve onu yönlendiren dinamiklere sahip iki sivil ve sosyo-kültürel kurum vardır. Bunlardan biri “medrese” diğeriyse “tekke”dir. Tekkeler kuruldukları yerlere, büyüklük küçüklüklerine ve işlevlerine göre adlandırılırlardı. Yukarıdaki öncüllerden hangisi veya hangileri bu isimlerden birisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Karagöz oyunlarının bölümlerindendir?

Soru 14:

Mehdiye, Mersiye ve Maktel-i Hüseyin hangi türde ele alınan konular arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Dede Korkut Hikayeleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Yesevi ve takipçilerinin güttükleri amaç nedir?

Soru 17:

Âşıkların ustalaştığında yaptığı âşık fasıllarına aşağıdaki şiirlerden hangisi ile başlar?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe kelimelerin kısa hecelerinin vezin gereği uzatılmasıyla ortaya çıkan aruz hatasıdır?

Soru 19:

Budist Uygur metinlerinde “şiir, nazım, beyit” anlamda kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Oniki hikayeden oluşan Berlin Dresden Kütüphanesinde olan ve Türkiye’de ilk defa 1916 yılında Kilisli Rıfat Bilge tarafından yayınlanmış Oğuz Türklerinin kahramanlıklarının anlatıldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?