Takşut kelimesiyle aynı kökten geldiği düşünülen bu kelime “kalabalık karşısında ezbere söylenen şiir” anlamındadır. Tıpkı “koşug” gibi “dörtlüklerden oluşan şiir” anlamını da içermektedir. Günümüzde, Altay Türkçesi’nde “takpakçı: şarkıcı ve şakacı” anlamlarıyla yaşamaktadır. Yukarıdaki öncüllerde hakkında bilgi verilen tür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Takmak
Aşıklar birbirlerini tanımayı amaçladıkları karşılaşmalarda aşağıdakilerden hangisini yaparlar?
Doğru Cevap: D) Övme
Peygamber Hz. Musa ve Tevrat’a inanca dayanan bu din, Türkler arasında yoğun olarak sadece M.S. VIII-X yüzyıllarda kafkaslar’dan Moskova yakınlarına, Hazar Denizi’nden Macaristan sınırlarına kadar uzanan geniş bir Türk devleti olan Hazar imparatorluğu’nda özellikle yönetici sınışar tarafından 740 yılında kabul edilen din hangisidir?
Doğru Cevap: C) Musevilik
Aşıklık geleneğinin rüya motifinde Hızır, İlyas veya pirlerden birisi bazen uyanıkken çoğunlukla uyurken âşığın rüyasına girer ve “kudret gülü” denilen kollarıyla âşığa uzattığı “bade”yi aşığa içirir. I.Kendi bir, adı bin adına II.Pirler aşkına III.Sevdiği aşkına Yukarıdaki öncüllerde verilen üç defa sunulan bu badenin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: A) I. II. III.
İpek Yolu’yla Orta Asya’ya gelen rahipler bu dini Türklere M.S. IV yüzyıldan itibaren tanıtmış ve M.S. XI. ve XII. yüzyılda Türk cemaatler oluşmuşsa da daha sonraları bunlar ya Budistleşerek ya da islâmiyeti kabul ederek ortadan kalkan din hangisidir?
Doğru Cevap: D) Hristiyanlık
Türk inanç sistemine bağlı olarak kutsal kabul edilen cisim ve varlıklar etrafında tapınma amaçlı inanç ve düşünce örüntüsü olan kültler oluşmuştur. Aşağıdakilerden hangisi geleneksel ve bu en eski Türk dünya görüşüne göre kabul edilen kültlerden biridir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
I.Âşık tarzı edebiyat geleneğinde heceli mâni, koşma ve destan olmak üzere üç nazım şekli vardır. II.Bu şiir geleneğinde “koşma şekli” uyak düzeni, “destan şekli” ve “mâni şekli” uyak düzeni olmak üzere üç çeşit uyak düzeni vardır. III.Koşma şekli uyak düzeni 8 ve 11 hece ölçülü şiirlerde ya abab-cccb-dddb ya da abxb-dddb-eeeb şeklindedir. IV.Mâni şekli uyak düzeni ise 7 ve 8 hece ölçülü şiirlerde aaxa-ccxc-eexe şeklindedir. Yukarıda verilen Âşık tarzı şiir geleneğinde kullanılan heceli tür ve nazım şekilleri ile ilgili öncüllerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
Doğru Cevap: B) Yalnız II.