logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Halk Edebiyatına Giriş 2

Soru 1:

Aruzla yazılan şiirlerinde mutasavvıf şâirler aşağıdaki nazım şekillerinden hangilerini kullanmamışlardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Şamanizm’de kainatın yaratıcısı olarak inanılan Umay Tanrıça’ya verilen diğer bir isimdir?

Soru 3:

Divan şiirinde ölen bir kişinin ardından yazılan şiirlere verilen isim aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi “ – yug-  denilen cenaze törenlerinde yas ve matem tutturmak amacıyla profesyonel ağıt söyleyiciler” anlamına gelmektedir?

Soru 5:

Türkiye’de Türk edebiyatı tarihini ilk tasnif denemesini Mehmed Fuad Köprülü yapmıştır. Bu tasnifinde Köprülü, İslâmiyetin Türklerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesini temel ölçüt olarak kullanmıştır. Buna göre Türk edebiyatı tarihi kaç döneme ayrılmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 16. Yüzyılda Anadolu’da yaşayan ve eserleri ya da tefsirleri günümüze kadar gelen mutasavvıflardandır?

Soru 7:

Âşık tarzı şiirinin nazım birimi kaçlıktır?

Soru 8:

Olağanüstü güçlere sahip şiir söyleyen musiki ile sihir ve tedavi yapan hekim, kam. Yukarıdaki öncülde verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 9:

Hz Ali, atı düldül, kılıcı Zülfikar ve Hz Ali’nin oğlu etrafında gelişen olayları anlatan manzum ve destani ürün aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Tekke ve Tasavvufî Halk Edebiyatı geleneğinde Allah’a yakarış, esirgenmeyi, bağışlanışı, dua konu edinen eserlere ne ad verilir?

Soru 11:

I. Zikir çekmek II. İlahi söylemek III. Helva sohbetleri yapmak IV. Karagöz Hacivat oyunları oynamak Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri tarikat mensuplarının tekkelerde yaptıkları etkinliklerden birisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Tekke Tarzı Aşık Geleneğinin özelliklerinden biridir?

Soru 13:

“ırlamak, yırlamak” ve “cırlamak” şeklindeki kullanımları Türk dünyasında günümüzde de yaygın olarak kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

İbret ve öğüt verici çoğunlukla dinî ve ahlâkî konuları ele alan anlatılara ne denir?

Soru 15:

I. Aruzla yazılan şiirlerde aruz hatalarına çok sık rastlanılır. Bu edebiyatı meydana getiren şairlerin çoğunun çok fazla eğitim görmemiş olduğu düşünülürse, bu doğal bir sonuçtur. II. Türkçe kelimelerin kısa hecelerinin vezin gereği uzatılmasıyla ortaya çıkan zihâf, hatalardan birisidir. III. Arapça ve Farsça kelimelerdeki uzun hecelerin vezin gereği kısaltılması sonucu ortaya çıkan imale, hatalardan birisidir. Yukarıda Tekke ve Tasavvufî Halk Edebiyatı geleneği için verilen öncüllerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bulundukları yere, büyüklük / küçüklüklerine ve işlevlerine göre tekkelere verilen isimlerden değildir?

Soru 17:

Budist Uygur metinlerinde karşımıza çıkan ve “şiir, nazım, beyit” anlamında kullanılan kelime hangisidir?

Soru 18:

3. Medreselerin yetiştirdiği “Ulema-i rüsum” ile tekkelerde yetişen “irfan” sahiplerinin neredeyse daimî olarak karşı karşıya gelmelerinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İslâm ordularının Bizans Devleti’ne karşı yaptıkları savaşlarda gösterdiği başarılarla ün kazanan bir Arap Emiri olarak kabul edilen Battal Gazi etrafında oluşan epik destan nitelikli anlatıların yer aldığı menkabeler (dinî efsaneler) mecmuası hangisidir?

Soru 20:

Adı bilinen en eski Türk ozanı aşağıdakilerden hangisidir?