logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Halk Edebiyatına Giriş 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Ritüel oyunlardandır?

Soru 2:

Türk sözlü edebiyatında yer almakta olan ve Türk sözlü edebiyatının doğrudan doğruya seyretmek amacıyla bir gösteri olarak hazırlanan seyirlik türleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi köy seyirlik oyunlarının kökenleri ve taşıdıkları konusal özelliklerine bağlı olarak yapılmış sınırlandırmasında yer alır?

Soru 4:

Karagöz oyununda deriler üzerine kalıplar yardımıyla tasvirler çizilmesine yardımcı olan sivri uçlu bıçağa ne ad verilir?

Soru 5:

Av ve ürün bolluğu sağlamaya yönelik amaçlarla yapılan büyüsel törenler, mevsim ve yıl dönümü ayinlerinde doğa ve doğa güçlerinin taklidi yoluyla mimetik öge doğmuştur. Yukarıdaki öncülde bahsi geçen mimetik teriminin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yaygın bilimsel kabüllere göre ezgiler veya Eski Türkçedeki söylenilişiyle “..........,” milletlerin mitolojik döneminde sözlerden önce oluşturulmaya başlanılmış kültürel yaratmalarıdır. Çeşitli duyguları dışa vurmaya yönelik bir kültürel araç ve gereç olarak ezgiler, zamanla çeşitlenmiş ayinler ya da törenlerde bir örnek üzere kalıplaşarak geleneksel havaları, bunların icra bağlamlarını ve anlatım tutumlarını oluşturmuşlardır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Türk meddah geleneğinin icralarında anlatım ve gösterilerinde kalıplaşmış bölümlerden birisi değildir?

Soru 8:

Yapımında en çok kullanılan malzemenin ahşap olduğu ve yapımında hem yumuşak, hafif hem de dayanıklı olan ıhlamur gibi ağaçların kullanıldığı kukla hangisidir?

Soru 9:

XIX. Yüzyılın sonunda İstanbul’daki bir etkileşimlere uğrayan “kukla”ya Anadolu’da verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi hayvan kültürüne bağlı oyunlardandır?

Soru 11:

Mânilerden birkaçı (2’den 5’e kadar mâni) arka arkaya getirilerek hangi nazım şekli oluşturulur?

Soru 12:

Türk Halk Edebiyatında aşağıdakilerden hangisi bir söylemelik tür değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi seyirlik köylü oyunlarının genel özelliklerinden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi köy seyirlik oyunlarının kökenlerine ve taşıdıkları konusal özelliklere bağlı olarak sınıflandırıldığı din dışı oyunlar arasında değildir?

Soru 15:

Türkiye Türkleri tarafından Anadolu ve Rumeli ağızlarında“mâna”, “me’ani”, “hoyrat”, diğer Türk topluluklarında da “bayatı”, “mahnı”, “hoyrat”, “aytipa”, “aytıspa”, “kayım öleñ”, “ülenek”, “çinig”, “çink”, “şın”, “aşule”, “tahpak” gibi adlar verilen anonim nazım türü hangidir?

Soru 16:

“Türküler, dörtlük, bent ve kavuştaklarının sıralanışı bakımından çok farklı özelliklerde olabilir” tanımı türkülerin hangi özelliklerine göre sınıflanmasını ifade eder?

Soru 17:

Türküler konularına göre sınıflandığında aşağıdakilerden hangisi bu sınıflama içinde yer almaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Oyununun bölümlerinden biridir?

Soru 19:

Türkiye Türkçesindeki “.........” sözcüğüyle ifade edilen bu kavram ve olgu, Azerbaycan Türkçesinde “laylay”, “Çuvaş Türkçesinde “nenne”, Kazak Türkçesinde “eldiy”, “besik jırı”, Kerkük Türkçesinde “leyle” ve “hüvdi”, Kırım Türkçesinde “ayya”, Kırgız Türkçesinde “alday-alday”, Özbek Türkçesinde “allö”, Tatar Türkçesinde “bişik cırı”, “bölü cırı”, Uygur Türkçesinde “allay” sözleriyle ifade edilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Oyuncuların meydana girip çıktıkları bölüm?