logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 1

Soru 1:

“Dil, düşünceyi, toplumsal davranışları ve toplumsal davranış örüntülerini belirleyen bir kalıptır. Bu durumda, bir dilin yapısı, o dili konuşanların dünya görüşlerini de belirlemekte ve biçimlendirmektedir.” Görüşünü savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ünsüzlerle ilgili ses özelliklerinden biri değildir ?

Soru 3:

“ Herkes kendi çocuğunu haklı buluyordu; bu yüzden çocuklar bu kadar şımarıktı.” cümlesinde italik sözcüğün türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sesin aşamalarından biri değildir?

Soru 5:

I. Türkçede iki ünsüz hatta üç ünsüz yan yana gelebilir. II. Sözcük kökünde ya da hece sonunda yan yana üç ünsüz bulunabilir. III. Sözcük ya da hece sonunda belirli ünsüz çiftleri bulunabilir. Türkçenin ünsüzlerle ilgili ses özellikleri göz önünde bulundurulduğunda yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 6:

Türkçe, hangi dil ailesine ait kabul edilir?

Soru 7:

Aşağıdaki eserlerden hangisi Edip Ahmet Yüknekî tarafından yazılmıştır?

Soru 8:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi ünsüz düşmesine örnek gösterilebilir?

Soru 9:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'göz' sözcüğü yan anlamıyla kullanılmıştır?

Soru 10:

Yazı dilinde unutulduğu için kullanılmayan ve ağızların söz varlığında bulunan sözcüklerin tekrar yazı diline kazandırılmasına ne ad verilir?

Soru 11:

Altay dağları çevresi, Baykal gölü çevresi ya da Karadeniz ile Hazar arasındaki bozkırların Türklerin ana yurdu olduğuna ilişkin görüşler vardır. Ancak bu görüşler herkesçe kabul edilmemektedir. Aşağıdakilerden hangisi ana yurt konusundaki bu belirsizliğin temel nedenidir?

Soru 12:

Bir kelimenin bir parçasının diğerlerine göre daha baskılı ve güçlü söylenmesi aşağıda verilen hangi kavramı tanımlar?

Soru 13:

Tarihin tam olarak bilinmeyen dönemlerinde ortak bir ana/ata dilden gelişen yani genetik olarak akraba dillerin oluşturduğu kaç dil bulunmaktadır?

Soru 14:

I. Betimleyici dil bilgisi II. Kuralcı dil bilgisi III. Ölçünlü dil Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri farklılıklar olmakla beraber bireylerin dil üzerinde belli bir bilgisinin olduğunu ancak temel kuralların değişmediğini düşünür ve yaklaşıma göre dil bilgisi bir araçtır?

Soru 15:

Kültürü oluşturan ögelere ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi söz dizimi bakımından özne-nesne-yüklem (ÖNY) sıralamasını takip eden diller grubundadır?

Soru 17:

Dilin temeli  ……, doğal olarak öncelikle sözlü anlatım aracıdır, Dilde nedensizlik ilkesi esastır,  İlkel dil, gelişmiş dil ayrımı yoktur, Dilin üretim yetisi sınırsızdır, Her dil, ait olduğu toplumun gereksinimlerine cevap verebilecek yeterliktedir. Noktalı yere aşağıdaki kelimelerden hangisi gelmelidir?

Soru 18:

Dil konuşma ve dinleme işlevlerini gerçekleştirmek üzere birbirleriyle bağlantılı ses, biçim, söz dizimi, anlam vb. alt sistemlerin oluşturduğu, üzerinde inceleme yapılabilen bir bütün olması dilin hangi özelliği kapsamına girer?

Soru 19:

Resmî dilden farklı olarak ulusüstü, uluslararası kuruluşların kendi birimleri arasındaki iletişimde yazılı ve sözlü olarak yaygın biçimde kullandığı dile ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Sözcük içindeki iki sesin yer değiştirmesine ne ad verilir?