logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1

Soru 1:

Lozan barış Konferansı'nda görüşülen konulardan hangisi çözümlenmemiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinde Mustafa Kemal Paşa'nın 30 Nisan 1919'da atandığı görev doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Mondros Ateşkes anlaşmasına göre, Batum, Kars, Antep, Maraş, Hatay ve Konya aşağıdakilerden hangi devlete bırakılmıştır?

Soru 4:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

I. Türkiye sınırları içinde yaşayan gayri Müslimler Türk vatandaşı sayılacaktır. II. Ortodoks Rumlar ve Müslüman Türkler değiş tokuş edilecektir. III. İstanbul'da yaşayan Rumlar ve Batı Trakya'daki Türkler değiş dokuşa dahil edilecektir. Yukarıdakilerden hangileri Lozan Anlaşması'nın azınlıklarla ilgili meseleler konusunda doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan ilk iktisat kitabı kim tarafından yazılmıştır?

Soru 7:

Amasya Genelgesi’nin aşağıdaki hükümlerinden hangisi ulusal egemenlik ilkesinin benimsendiğini gösteren en güçlü kanıttır?

Soru 8:

İlk defa ilköğretimin zorunlu olacağı hangi anayasada yer almıştır?

Soru 9:

Osmanlı dış borçlarıyla ilgili aşağıda verilen seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Türk toplumu Kanun-i Esasi adıyla (Anayasa) ilk kez  aşağıdakilerden hangi tarihte tanışmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangi tarihte Meclis-i Mebusan kapatılmıştır?

Soru 12:

Kavalalı Mehmet Ali Paşa, sarayın isteği üzerine Mora'daki isyanı kendi kuvvetleri ile bastırmış fakat istediği Suriye valiliği yerine sadece Girit valiliği verilmiştir. Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa söz verdiği Rus tehlikesine karşı yardımda bulunacak 12 bin kişilik kuvvet yerine saraya 25 bin kese altın yardımında bulunmuş ve iki taraf arasında gerginlik tırmanmıştır. Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa Suriye'yi ele geçirmek için sefere çıkmış ve Kütahya'ya kadar ilerlemiştir. İbrahim Paşa'nın kuvvetlerinin İstanbul'a çok yaklaşması üzerine Osmanlı Devleti Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı ve Rusya bu tehlikeye karşı Beykoz'a asker çıkardı. Bu ittifak neticesiyle Rusya'nın bir takım kazanımlar elde etmesi sonucu daha da güçleneceği düşüncesi ile İngiltere ve Fransa dikkatini Mehmet Ali Paşa'ya yöneltmiştir. Mücadeleye diğer ülkelerin de dahil olması üzerine Mehmet Ali Paşa ile Kütahya'da anlaşmaya varılmış ve Cidde, Şam ve Halep valilikleri verilmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak aşağıdaki değerlendirmelerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 21 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan Erzurum Kongresi'nin kararlarından birisi değildir?

Soru 14:

"Yetiştirdiği ürünün toplamı üzerinden pay alan üreticidir." Cümlesi ile aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımı yapılmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdaki şıkların hangisinde Ermeni Tehciri kararının alınma tarihi doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nin 28 Ocak 1920 tarihli kararı doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Seçeneklerdekilerden hangisi 1921 yılında Fransa ile imzalanan Ankara anlaşmasıyla beraber gerçekleşen gelişmelerden biri değildir?

Soru 18:

Mondoros Ateşkes Antlaşmasında yer alan Vilayat-i Sitte aşağıdaki illerden hangisini kapsamamaktadır?

Soru 19:

23 Nisan 1920 yılında açılan ilk TBMM''sinde bilirlenen temel ilkelerden olan ''Mecliste toplanan milli iradenin vatanın geleceğine hakim olması esastır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üstünde bir kuvvet yoktur.” Yukarıda yer alan bu ilkeler İstanbul Hükûmeti ve Padişah yönünden düşünüldüğünde ne anlama gelir?

Soru 20:

İktisadi konularda yazdığı yazılarını “Ekonomi Politik” başlığı altında toplayan ve kitap hâlinde yayımlayan isim aşağıdakilerden hangisidir?