Aşağıdakilerden hangisi 4P olarak bilinen pazarlama karması elemanlarından biri değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) İmaj
I. Müşteri bir firmadan ürün satın alan kişi, aile ya da diğer bir işletmedir, II. Her müşteri, bir tüketicidir, III. Müşterilerin bulunduğu pazarlar; tüketici pazarları, endüstriyel pazarlar ve aracı pazarları olmak üzere toplam üç pazar olarak sınıflandırılır. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I - II
Üretim süreçlerinde kullanmak ya da işlemek için ürün satın alanlar hangi pazar grubundandır?
Doğru Cevap: B) Endüstriyel pazarlar
Aşağıdakilerden hangisi turizm ürününü oluşturan unsurlardan biri olan çekiciliklerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Tarihi çekicilikler
Pazarlamanın gelişimi tarihsel süreç açısından incelendiğinde I. Dönem’in (1920-1930) en temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Üretime dayalı pazarlama anlayışı
"İki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim sürecidir" şeklindeki sözlük tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Pazarlama
Aşağıdakilerden hangisi pazarlamanın temel kavramlarından biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Fiyat
"Tek bir hizmet görevlisinin davranışı, tüketicinin sunulan hizmeti tekrar alıp almayacağını belirleyebilmesi" turizm pazarlamasındaki hangi öğenin karşılığıdır?
Doğru Cevap: C) Turizm Hizmetlerinde Kanıtlayıcı Ögelerin Önemi
120 kişilik kapasitesi olan bir a la carte restorana 200 kişilik talep olduğunda kısa dönemde bu restorana 80 kişilik ek kapasitenin eklenmesi mümkün olmaması, turistik ürünün hangi özelliğini açıklamaktadır?
Doğru Cevap: C) Turistik ürünün arzının kısa dönemde inelastik olması
Turistik merkezlerin pazardaki hedef kitleye olan yakınlığını ve onlara düşük maliyetle ulaşabilme olanağına ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Ulaşılabilirlik
Turizm sektöründe işletme çevresi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. İşletme çevresi, işletmelere sürekli olarak fırsatlar sunan ya da tehditler ortaya çıkaran bir yapıya sahiptir. II. İşletme çevresi, daha önce farkına varılmamış gereksinimleri ortaya çıkarıp turizm işletmelerine yeni iş olanakları sunabilir. III. İşletme çevresi, çevresel tehditlere karşı alınacak tavırları gösterir. IV. İşletme çevresi, faaliyet gösterdiği çevreye göre değişiklik göstermeyen bir yapıya sahiptir.
Doğru Cevap: A) I ve II
Tüketicinin bir marka, ürün ya da işletme hakkında geliştirdiği olumlu tutum aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır ?
Doğru Cevap: B) Müşteri Sadakati
"Bireylerin sürekli olarak yaşamlarını sürdürdükleri konutlarından ayrılışından itibaren başlayıp yeniden evlerine dönmelerine kadar geçen sürede satın aldıkları veya yararlandıkları mal ve hizmetlerin oluşturduğu bir paket veya edindikleri deneyimlerin bir toplamıdır". Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisi için yapılmıştır?
Doğru Cevap: D) Turizm Ürünü
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi turistik ürünün özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Turizm ürününün ikame olanaklarının olmaması
Dikey ve yatay süreçler Temel ve alt süreçler Ön alan ve arka alan süreçleri Hizmet üretimi ve hizmet sunumu süreçleri Yukarıdakilerden hangileri hizmet süreçleri arasında sayılmaktadır?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Pazarlama karmasına eklenen yeni bileşen olan insan faktörü ile aşağıdakilerden hangisi kast edilmemektedir?
Doğru Cevap: E) Fabrika çalışanları
Hizmet işletmeleri denildiğinde aşağıdaki çalışan gruplarından hangisinin arka alan grubu içinde yer aldığını düşünmek gerekmektedir?
Doğru Cevap: D) Aşçı
Bir ürünün sahipliği ya da kullanımından tüketicinin elde ettiği kazanç ile o ürünü elde etmek için katlanmış olduğu maliyet arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir ?
Doğru Cevap: A) Tüketici değeri
Gün içinde satılamayan bir otel odasının o günün kaybı olması turistik ürünün hangi özelliğiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: D) Turistik ürünün stok yapılamaması
Aşağıdakilerden hangisi hizmetin soyutluk özelliğine ilişkin olarak ortaya çıkan pazarlama problemlerindendir?
Doğru Cevap: A) Stoklanamama