logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görsel Kültür

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Barok dönem ressamlarından değildir?

Soru 2:

"A" döneminde sanatın ana teması, konuları ve hareket noktası, mitoloji ve gündelik yaşamdaki insan figürüydü. Buna karşın "B" döneminde sanatın ele alınış biçimi ve referans noktaları bir çeşit siyasi propagandaya dönüştü. Sanattaki mitoloji ve tanrılar gibi konuların yerini, toplumsal ve politik yapıyı etkileyecek savaş başarıları, politik kişiler, öğelerin öne çıkarılması ve bir çeşit toplumsal propaganda aldı. Burada yapılan karşılaştırmada "A" ve "B" dönemleri sanat tarihinde sırasıyla hangi dönemleri ifade etmektedir?

Soru 3:

Süslemenin biçimden uzaklaştırmasına bir tepki olarak ortaya çıktı. Bazı mimarlar tarihe dönüş yaşayarak yeni estetik deneyleri yapmaya başladılar. Gerry ve Hadid gibi mimarlar üç boyutlu geometride yeni deneyler yaparak, mekânları parçalayıp, farklı bütünler oluşturmaya yöneldiler. Yukarıda özellikleri sıralanan mimari dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Roma mimari yapılarına örnek olarak gösterilemez?

Soru 5:

Aşağıdaki görselde yer alan eserin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Rönesans döneminde resme perspektif kazandıran, aynı zamanda resimde ilk defa derinlik ve boyutluluk hissi uyandıran resssam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Sanat görüşünü "Sanatın kendi dışında hiçbir amacı yoktur, tek amacı kendisidir" ifadesiyle açıklayan ünlü düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi Yeni İzlenimcilik olarak adlandırılan akımın temsilcilerinden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Roma sanatının ele alınış biçimi ve referans noktaları anlamında en önemli ögesi olarak karşımıza çıkar?

Soru 10:

“Pigmentlerin sıvı ile karıştırılarak doğrudan yeni dökülmüş yüzey üzerine uygulanmasıyla yapılan bir resim tekniğidir” ifadesiye belirtilen tekniği kullanan Erken Rönesans sanatçısı ve bu teknikteki eseri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Konunun sadece görünen yönünü değil, aynı zamanda görünmeyen tarafını da resimlerinde bir imge olarak kullanan sanat akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Görselde yer alan ‘Şemsiyeli Kadın’ adlı eser aşağıdaki sanatçılardan hangisine aittir?

Soru 13:

Hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa’da başlatan, kuyumcu, matbaacı ve yayıncıdır, buluşu modern dönemin en önemli olayı ve matbaa devriminin başlangıcı, kendisi de modern matbaacılığın babası kabul edilen mühendis/kaşif aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“sfumato” yöntemi, denilen yöntem için hangisi doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi MÖ 30’lu yıllarda mimar Vitrivius’un ‘Mimarlık Üzerine On Kitap’ adlı eserinde belirttiği Roma mimarisinin niteliklerinden biridir?

Soru 16:

Gotik Sanatın öncülerinden “Giotto Di Bondone” sanatı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Fransa’da geliştirilen bir sanat akımıdır. Resimde bağıran ve sert renkler kullanmak, bu akımın en önemli özelliğidir. Gerek ışık alan yerler ve gerekse mesafe bakımından uzaklıklar, sadece renk değiştirmekle gösterilir. Bu tanıma en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Osmanlı İmparatorluğu’nun en gözde eserlerinin mimarı olan Mimar Sinan, aşağıda isimleri verilen padişahların hangisinin döneminde, o dönemdeki yapıların en önemlilerine imza atmıştır?

Soru 19:

Vitruvius Adamı adlı eser kime aittir?

Soru 20:

I. Resimde azizlerin yaşamı, mitolojik konular, kahramanlık öyküleri, tek ya da grup portre gibi konular sıkça işlenmiştir. II. Rönesans üslubundan ayrı hatta tümüyle karşıt bir sanat anlayışı geliştirilmiştir. almıştır. III. Ölü doğa, manzara, günlük yaşam ve iç mekan çalışmaları resme girmiştir. IV. Uçuşan, hareketli figürler; ışık ve gölgenin karşıtlığında aydınlatılan ortamlar aracılığıyla ihtişamlı bir dünya yaratılmıştır. Yukarıdaki unsurlar dikkate alındığında aşağıdaki sanat akımlarından hangisine ulaşılabilir?