logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Görsel Kültür

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi karanlık kutu üzerinde çalışanlardan biri değildir?

Soru 2:

VI. yüzyıldan XII. yüzyıla kadar, Batı Avrupa’da, manastırlar, kitap kullanım ve üretiminin yapıldığı merkezlerdi. Buralarda üretilen kitaplara ne denir?

Soru 3:

“Manuscript” nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi doğru bir eşleştirmedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi görsel çağın özellikleri arasında değildir?

Soru 6:

Bugün kullandığımız alfabenin temellerini oluşturan ilk alfabeyi hangi uygarlık bulmuştur?

Soru 7:

Kullanıcının işini kolaylaştırmak, bilmediği bir şeyi akıl yürüterek sonuç almasına yardımcı olmak amacıyla belli bir anlam, vurgu bilgi ya da mesaj içeren küçük görsel imgeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İnsanı görsel, işitsel ve dokunsal olarak uyararak bir başka ortamdaymış hissi yaratan teknolojilere ne ad verilir?

Soru 9:

Karanlık kutuyu tarihte ilk kez bir bilimsel deneyde kullanan bilim adamı kimdir?

Soru 10:

Lumière Kardeşler tarafından geliştirilen kamera, gösterimve negatif filmin pozitife basımı için kullanılabilen aygıt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, ‘Hayatımızın her anında bizlere yardımcı, bir bilgi veya mesaj içeren küçük imgeleri’ doğru biçimde tanımlamaktadır?

Soru 12:

I. Bilgisayar kullanıcılarının sayısı ve bilgi üretimleri artmıştır. II. Sayısal fotoğraf makineleri ile herkes masrafsız ve eğitimsiz üretim yapılabilmiştir. III. Sayısal ortamda her türlü belge paylaşımı hızlanmış ve artmıştır. IV. Bireysel ve kurumsal iletişim herkesin ulaşabildiği sayısal ortama taşınmıştır.Yukarıda sıralanan unsurların hepsi birlikte ele alındığında sayısallaşan dünyada üretimin hangi özelliğine gönderme yapmaktadır?

Soru 13:

"Sinematograf" adı verilen kamera, gösterim ve negatif filmin pozitife basımı için kullanılabilen aygıt kim tarafından geliştirilmiştir ?

Soru 14:

I. Linotype - Monotype dizgi sistemlerinin geliştirilmesi II. Kağıdın elle üretiminden mekanik üretime geçişi III. Kağıt üretimi adına pamuk ve kumaş yerine ağacın kullanılması gibi daha ucuz ve seri yöntemler bulunması IV. Kitap ciltlemede kumaş kullanılmaya başlanması Yukarıdaki faktörlerden hangileri XIX. yüzyılda kitap üretiminin hızlanmasına neden olmuştur?

Soru 15:

Lumière Kardeşler tarafından 1895 yılında üretilen hem film çekimi hem gösterim hem de negatif filmin pozitife basımını yapabilen aygıtın adı nedir?

Soru 16:

Leonardo da Vinci’nin insan oranlarını resmettiği çiziminin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

"Kıyıya vurmadıkları sürece balıklar suyun farkında değildirler" diyerek teknoloji ve insan ilişkisini metaforik biçimde tanımlayan Marshall McLuhan bu sözüyle neyi anlatmak istemiştir?

Soru 18:

İnsan gözünün birbirine yakın duran ufak renk noktalarını birleşik görmesine esasına dayanan sanat akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

1928-1987 yılları arasında yaşamış, popüler kültür ve Pop Art akımının en önemli isimlerinden sayılan ve ‘hiç okumam sadece resimlere bakarım’ diyerek görselliğin önemini vurgulayan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?