logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sağlık Kurumları Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "mal ya da hizmetin toplam maliyetin en az olması, alımın kalite odaklı biçimde yapılması anlayışına dayalı satın alma işlemi" olarak tanımlanabilir?

Soru 2:

I. İşlerin amaca uygun yürütülmesi II. Amaçlara ulaşmak için gerekli olan faaliyetlerin yürütülmesi III. İşlerin yönetilmesi IV. Belirlenen işleri doğru yapmak V. Amaca uygun işlerin neler olduğunu belirlenmesi Yukarıda verilen numaralandırılmış ifadelerden hangisi yönetimin değil yönetişimin görevleri arasındadır?

Soru 3:

Aynı soruna sahip bireyler için aynı kaynakların kullanılarak benzer hizmetlerin sunulması hangi kavram ile ifade edilir?

Soru 4:

Yoğun bilgi ve teknoloji gerektiren sağlık hizmetlerinin sunulmasını kapsayan sağlık hizmeti hangi basamak sağlık hizmetidir?

Soru 5:

I. Sağlık Bakanı Dr.Refik Saydam'ın öncülüğünde çalışmalar yapılmıştır. II. Tababet ve S¸uabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda düzenlemeler yapılmıştır III.  Sağlık hizmetlerinin planlanması, programlanması ve tek elden yürütülmesi modelinin uygulandığı görülmektedir IV.Koruyucu hekimliğin merkezi yönetime, tedavi edici hekimliğin ise yerel yönetimlere bırakılması gibi bir uygulamaya gidilmiştir. V.Tıp fakültelerinin cazibesinin artırılması ve tıp fakültesi mezunlarına mecburi hizmet uygulanması gibi yöntemler zorunlu olarak hayata geçirilmiştir. Yukarıda verilen Türkiye'deki sağlıkla ilgili değişimler hangi  dönemde olmuştur?

Soru 6:

Ülkemizde sağlık hizmetlerinin sosyalizasyonu bütün ülke çapında uygulanmaya ne zaman başlanmıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sağlığın geliştirilmesinde hizmet veren kurumlardan birisidir?

Soru 8:

Herhangi bir cerrahi müdahaleyi izleyen ilk 10 gün içerisinde gerçekleşen ölümleri ölçmek amacıyla hesaplanan ölüm hızı formülü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

"Hastalık ortaya çıkmadan ya da hastalığın hafif seyrettiği durumlarda yapılan koruma hizmetleridir. Amaç, hastalığı erken teşhis ve tedavi etmektir; böylece hastalığın ilerlemesi ve yayılması önlenebilmektedir." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Farklı sorunlara sahip bireyler için farklı kaynaklar kullanılarak farklı hizmetler sunulmasına ne denir?

Soru 11:

Hastane içerisinde pediatristlerin ayrı, da^hiliyecilerin ayrı bölümler oluşturması aşağıdaki hangi bölümlere ayrılma çeşididir?

Soru 12:

Yapılan işlerin stratejik ve operasyonel planlardaki şekilde yürümesini sağlamak için günü gününe izlemeye dayanan ve gereken durumlarda hızlı değişikliklerin yapılmasını sağlayan planlama türüne ne ad verilir?

Soru 13:

"Hastanın veya bireyin içinde bulunduğu duruma veya yeniden topluma kazandırılmasına yönelik  olarak yapılan toplumsal düzeydeki işlevlere odaklı çalışmalardır." Verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 14:

Herhangi bir cerrahi müdahaleyi izleyen ilk 10 gün içerisinde gerçekleşen ölümleri ölçmek amacıyla hesaplananan hıza ne ad verilir?

Soru 15:

Devletin piyasaya müdahalesini ifade etmek için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Hastaneye yatış, taburcu işlemleri, ziyaret saatleri ve laboratuvar hizmetlerini kapsayan koordinasyon mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi liderlik özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

Sağlık hizmetini sunanlar ile alanlar arasında hizmetin miktarı, kapsamı, önceliği, alternatifleri konusundaki bilgi farklılığını ifade eden sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Orta ve alt düzey yöneticiler tarafından da yapılabilen, daha dar kapsamlı, kısa vadeli, bir yıl hatta daha kısa bir süre için yapılan planlama türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi, "Vergi Bazlı Finansman" sistemini uygulamamaktadır?