logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sağlık Kurumları Mevzuatı

Soru 1:

Kanuna göre kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin alınması veya transfüzyonu hangisinin sorumluluğu ve denetimi altında yapılır?

Soru 2:

Hangisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir?

Soru 3:

İşveren ve çalışanlar tarafından ödenen prim geliri, ücretin bir yüzdesi olup, işçi ve işveren katkısı olarak hesaplanmaktadır. Çalışanların ücretlerinden kesilen işçi ve işveren paylarına ilişkin oranlar ise, 506 sayılı Kanun’un 73. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre, hastalık sigortası için işçi payı yüzde kaçtır?

Soru 4:

Çeşitli kaynaklardan elde edilen ve bir havuzda toplanan gelirlerin bireysel veya kurumsal hizmet sunucularına verdikleri hizmetler karşılığı tahsis edilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Hangisi Sağlık Bakanlığı'nın görevlerinden değildir?

Soru 6:

I- Devlet bütçesinden yapılan ödemeler II- Sosyal güvenlik kurumları III- Bireylerin kişisel harcamaları Türkiyedeki sağlık harcamalarının finansmanı yukarıdakilerden hangisiyle veya hangileriyle sağlanır ?

Soru 7:

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hangi yılda yürürlüğe girmiştir?

Soru 8:

Türk pozitif hukukunda kanun nasıl tanımlanır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Sağlık Bakanlığı'nın görevlerinden değildir?

Soru 10:

Sağlık Bakanlığı hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 11:

Anayasa, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, yönetmelik ve bireysel işlemlerden oluşan kaynaklar ne tür kaynaklardır?

Soru 12:

Sağlık hizmetlerinin finansmanı ile ilgili yöntemler incelendiğinde, genel olarak genel vergiler, sosyal sağlık sigortası, cepten yapılan ödemeler, özel sağlık sigortası ve tıbbi tasarruf hesabı adı altında yapılan ödemeler olmak üzere farklı sistemlerin farklı ülkeler tarafından uygulandığı görülmektedir. “ Bu yöntem dünyanın tüm ülkelerinde kullanılan en önemli kaynaktır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde vergilerin toplanmasında karşılaşılan güçlük, bu finansman kaynağını etkilemektedir. Dolayısıyla, ülkenin vergi toplama kapasitesi ve vergi yapısının adil olup olmaması gibi durumlar, yöntemin hizmet sunumu üzerindeki etkilerinin belirleyicileri olabilmektedir.” olarak tanımı verilen bu yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İlmi içtihatlar (bilimsel görüşler-doktrin), mahkeme içtihatları ve mukayeseli hukuk kurallarına ne denir?

Soru 14:

Türkiye’de sağlık hizmetleriyle ilgili temel işleyişi düzenlemek amacıyla 15.05.1987 tarih ve 19461 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak çıkarılan 3359 sayılı kanun hangisidir?

Soru 15:

Normlar hiyerarşisinde en üst sırayı işgal eden, kanunlardan farklı ve daha zor usulle konulup değiştirilebilen hukuk kurallarının bütününe ne denir?

Soru 16:

Anayasa literatüründe “asli kurucu iktidar” tarafından yapılan anayasa hangi anlayışa göre hazırlanır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilir?

Soru 18:

Bir kamu kuruluşunca hazırlanan ve kuruluşun iç düzeniyle ilgili düzenlemeler gerektiren alt düzeydeki hukuk kaynağı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’deki sağlık sistemi finansmanını en doğru tanımlayan yapıdır?

Soru 20:

Ülkemiz Anayasası askeri müdahale yapanların oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanmış ve yapılan halk oylaması ile hangi tarihte kabul edilmiştir?