logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Kurumları Mevzuatı

Soru 1:

30.12.1993 tarih ve 21804 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “3960 sayılı kanun hangi amaçla çıkarılmıştır?Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Sağlık Bakanlığı yataklı sağlık tesislerinde sunulmakta olan acil servis hizmetlerinin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla 16.10.2009 tarih ve 27378 sayılı “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” yayınlamıştır. Bu tebliğde acil servislerin, fiziki konum, altyapı ve ulaşım şartları bakımından sahip olması gereken asgari standartlar belirlenmiştir. Bu doğrultuda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında özel-kamu ayrımına son verilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan özel hastanelerde yapılan her türlü tedavinin masrafını devlet karşılamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu özel hastanelere ilave ödeme yapmaktadır. İlave ödeme oranları açısından hastaneler 5 sınıfa ayrılmıştır. Hastanelerin alabileceği ücretler bu sınıflara göre tayin edilmektedir. 0-200 puan arası hastaneler için ödeme yüzde kaçtır?

Soru 4:

İhale dokümanında, isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir. İhale konusuna göre idari şartnamede asgari hususların belirtilmesi zorunludur. Bu doğrultuda aşağıdaki hususlardan hangisi yanlış bilgi içermektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi acil yardım ambulanslarının özelliklerindendir?

Soru 6:

Sağlık hizmetlerinin finansmanı ile ilgili yöntemler incelendiğinde, genel olarak genel vergiler, sosyal sağlık sigortası, cepten yapılan ödemeler, özel sağlık sigortası ve tıbbi tasarruf hesabı adı altında yapılan ödemeler olmak üzere farklı sistemlerin farklı ülkeler tarafından uygulandığı görülmektedir. “Bu yöntem bireylerin gelecekte karşılaşabilecekleri sağlık risklerine karşılık, kendilerine ait banka hesaplarına önceden para yatırma ve bu parayı sadece sağlık harcamaları için kullanmaları esasına dayanmaktadır.” olarak tanımı verilen bu yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

"Kamu görevlileri, siyasi partilere üye olamazlar; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler; görevlerini yerine getirirken ve hizmetlerden yararlandırmada dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle ayrım yapamazlar; insan hak ve özgürlüklerine aykırı veya kısıtlayıcı muamelede ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunamazlar." Aşağıdakilerden hangisi sağlık çalışanlarının yukarıda belirtilen yerine getirmekle yükümlü olduğu ödev ve sorumluluktur?

Soru 8:

Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idare tarafından, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere ................ belirlenir. İfadesi hangisi ile tamamlanır?

Soru 9:

SDP'nin bileşenlerinden "Yaygın, erişimi kolay ve güler yüzlü sağlık hizmet sistemi" kapsamında, Tam Gün yasası hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 10:

"Mevzuatın öngördüğü istisnalar dışında, rıza herhangi bir şekle bağlı değildir. Hukuka ve ahlaka aykırı olarak alınan rıza hükümsüzdür ve bu şekilde alınan rızaya dayanılarak müdahalede bulunulamaz" şeklinde ifade edilen hak, Tıbbi Müdahalede Hastanın Rızası haklarından hangisi kapsamındadır?

Soru 11:

Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu için aşağıdakilerden hangisi kamu ve çevre sağlığıyla ilgili temel esaslardan biri değildir ?

Soru 12:

Aile hekimlerince verilen bireye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, tanı ve tedavi hizmetleri ile rehabilitasyon hizmetleri dışında kalan temel sağlık hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için faaliyet gösteren sağlık kuruluşları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Sağlık Bakanlığı’nın politika ve hedeflerine uygun olarak, temel sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli bir hizmet birimine ne ad verilir?

Soru 14:

Verilen emirlere itiraz etmek, ne tür bir disiplin cezası gerektirir?

Soru 15:

Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu aşağıdaki bakanlıklardan hangisini kapsamamaktadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Kırmızı Triyaj kodu kapsamına girmez?

Soru 17:

Ölüden organ ve doku alınması kapsamında uzmanlardan oluşan ölüm halini saptayacak 4 kişilik hekimler kurulunda aşağıdaki uzmanlardan hangisinin yer alması yasaktır?

Soru 18:

İdareler, ihalelerle ilgili idari düzenlemeleri hangi şartnameler ile belirler?

Soru 19:

Sağlık hizmetleri tarihimizde “Sosyalleştirme Dönemi” olarak adlandırılabilecek dönem hangi kanunla başlamıştır?

Soru 20:

Kamu sağlık kuruluşlarında satınalma konusunda ana düzenleyici aşağıdakilerden hangisidir?