logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme

Soru 1:

Yapılan bir araştırmanın sonuçları incelendiğinde aşağıdakilerden hangisi dağılımın normal dağılıma uymadığını düşünmemize neden olur?

Soru 2:

Bir çaılşmada Hemoglobin ölçümleri, 12gr/dl, 10gr/dl, 13gr/dl gibi kaydedilmiştir. toplanmıştır. Toplanan veri aşağıdaki veri tiplerinin hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 3:

I. Kolay II. Temsil gücü yüksek III. Tahmini zor Yukarıdakilerin hangisi/hangileri tabakalı örneklemenin güçlü yanlarıdır?

Soru 4:

I.  Zaman, iş gücü ve parasal anlamda maliyet azalır. II. Örnekleme sırasında söz konusu olabilecek ayrımcılık                duyguları engellenir. Yukarıda güçlü yönleri verilen Olasılıklı Örnekleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İncelenen konunun, yapılan araştırmanın ilişkili olduğu tüm kişi ya da nesneleri tanımlamak için kullanılmasına ne ad verilir?

Soru 6:

Müşteri tatminini sağlayabilmek ve sürekli bir gelişmeyi gerçekleştirebilmek amacıyla bir işletmenin kârlılığı, amaçları ve rekabeti gibi stratejilerle insan, malzeme ve bilgi kaynakları arasında uygun bir bağlantının oluşturulması aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Soru 7:

Araştırmada ele alınan toplam birim sayısına ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sağlık sektöründe sık kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemlerinden birisidir?

Soru 9:

Dağılımda en çok kişinin aldığı değere ne ad verilir?

Soru 10:

I. Paydaşları düzenli bilgilendirerek araştırmayla ilgili spekülasyonların yapılmasını engeller. II. Araştırmaya katılanlar ve paydaşlarla sürekli irtibat sağlanmasını temin eder. III. Çeşitli haber ajansları ve yayın kuruluşları, bu bültenleri kaynak alarak proje ve araştırmanın daha geniş kitlelere duyurulmasını sağlar. Yukarıdaki özellikler araştırma sonuçlarının duyurulması ve yaygınlaşmasında kullanılan hangi araca aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılmasını kolaylaştıran faktörlerden birisidir?

Soru 12:

Hastane kreşine giden çocukların ağırlıkları kilo gram cinsinden aşağıdaki gibidir Kızlar: 24, 26, 26, 27, 28, 30, 30, 30, 31      28    ranj 7 Erkekler: 21, 21, 21, 23, 25, 26, 27, 28, 33  25    ranj 12 Kızlar ve erkeklerin verilerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

I. Gözlem sayısı 5’in üzerine çıkan bir çoğunluğa ulaşmışsa, II. Standart sapma aritmetik ortalamadan daha küçük bir matematiksel değerde kalmamışsa, III. Aritmetik ortalama, ortanca ve tepe değeri birbirine eşit veya çok yakın değerlerdeyse Yukardakiifadekerden hangisi/hangileri yerine getiriliyorsa bir dağılımın normal dağılıma uyduğu kanaatine varılır?

Soru 14:

Gelişmelerin rutin kontrolü amacıyla elde edilen verileri kaydetmek için tasarlanan çizelgelere ne ad verilir?

Soru 15:

Bir rehberlik araştırma merkezine okul öncesi dönemde konuşma bozukluğu şikayeti ile yapılan başvuru sayısının aylık ortalama 13, standart sapmasının 4 olup olmadığı, en fazla 0.5'lik bir sapma, yani örneklem hatası ile bulunmak isteniyor. İlçedeki okul öncesi çocuklarının sayısı bilinmediğinde en küçük örnek büyüklüğü ne olmalıdır?

Soru 16:

I- En büyük değerden en küçük değerin çıkarılması ile bulunur. II- Dağılımda en çok kişinin aldığı değerdir. III- Elde edilen bütün ölçüm sonuçlarının toplanarak kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir. Dağılım aralığı Tepe değeri Aritmetik ortalama Ortanca Varyans Yukarıda verilen kavram ve tanımların doğru eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 17:

I. Nitel değişkenlerin dağılımıdır II. Asimetriktir III. Teorik normal dağılımda aritmetik ortalama, ortanca ve tepe değeri birbirine eşittir Bir dağılım normal dağılıma uyarsa yukarıdaki hangi gerçekleri üzerinde taşıyor demektir?

Soru 18:

Bir çift olarak ortaya çıkan iki bileşik veri kümesi arasındaki ilişkilerin belirtilmesi için kullanılan grafikle gösterme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ileri kalite araçlarındandır?

Soru 20:

I.Duygusal uslüp kullanılmamalıdır. II. Sadece tıp mensuplarının anlayacağı jargon kullanılmalıdır. III. Sade bir dil ve mümkün olduğunca kısa cümleler kullanılmalıdır. IV. Subjektif bir tutum sergilenmelidir. Yukarıdakilerden hangileri raporlama ile ilgili doğru bilgilerdir?