logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı

Soru 1:

Birinci Dünya Savaşında ve öncesinde, dünyada ilaç endüstrisi ve yeni ilaç keşifleri yönünden hangi ülke en önde gelen ülke olmuştur?

Soru 2:

Türkiye’de yabancı sermaye ile ilk kurulan ilaç fabrikası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hekimliğin babası olarak kabul edilen, hekimliği dinden ayırıp ilmi esaslara bağlayan Hekim kimdir ve hangi dönemde yaşamıştır?

Soru 4:

Türkiye’de ruhsatlandırma süreci, 19.01.2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği” ve 22.04.2009 tarihli ve 27208 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre yürütülmektedir. Ruhsat başvurusu için GMP sertifikasyonu bir ön şarttır. İlgili mevzuata göre, bir ruhsat başvurusunun, ön incelemeden geçtikten sonra 210 gün içerisinde değerlendirilmesi gerekirken, bu süre uygulamada kaç güne kadar sürmektedir?

Soru 5:

Etkin madde keşifleri ilk olarak aşağıdakilerden hangisi ile başlamıştır?

Soru 6:

Mide asidini nötralize edebilen kalsiyum bileşikleri, alüminyum bileşikleri, magnezyum bileşikleri veya bunların kombine preparatları aşağıdaki hastalıkların tedavisinde endikedir?

Soru 7:

İlacın uygulanmasını takiben, belirli bir anda vucutta bulunan toplam ilaç miktarının, o anda plazmada ölçülen ilaç konsantrasyonuna eşit bir konstrasyonda dağılmasının mümkün olduğu sıvı hacmi aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?

Soru 8:

“El-Kânûn fi’t Tıb” adlı eseri yazan, İslam tıbbının ilerlemesinde büyük katkıları olan Türk kökenli hekim kimdir?

Soru 9:

Şark İspençiyari Laboratuvarının piyasaya sürdüğü preparat / preparatlar hangileridir?

Soru 10:

Burun ve sinüs bölgesindeki enfektif ya da inflamatuar nitelikli hastalıkların lokal tedavisi için burun damlaları ya da burun spreylerinin uygulanmasına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Yerli ya da yabancı ilaç şirketleri tarafından üretilen ve bu şirketlerin belirlediği özel isim ile satışa sunulan fabrikasyon ilaç şekillerine ne ad verilir?

Soru 12:

İlaç moleküllerinin, yüksek konsantrasyonda bulundukları alandan, düşük konsantrasyonda bulundukları alana doğru geçmelere ne ad verilir?

Soru 13:

İslam dünyasında eczacıların piri olarak kabul edilen ve şifalı otlar kullandığı bilinen eczacı kimdir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Farmasötik Endüstrinin doğmasına neden olan en önemli ilaçlardan birisidir?

Soru 15:

İlaçların uygulandıkları yerden kan dolaşımına geçmeleri olayına ne ad verilir?

Soru 16:

Menepoz sonrasında kadınlarda hormon eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaç grubuna.......................denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere  aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi daha uygun olur?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sahip oldukları patent sayıları açısından 1.2. ve 3. sıralarında bulunurlar?

Soru 18:

İlk zamanlar antidot olarak özellikle zehirli hayvan sokmalarına karşı kullanılan, zamanla her derde deva bir ilaç olarak ün kazanan, Venedik, Paris gibi Avrupanın bazı şehirlerinde yılın belli günlerinde, özel törenler ile hazırlanan, Kanuni sultan Süleyman döneminde de Mesir Macunu olarak bilinen karışıma ne ad veriilir?

Soru 19:

Suda köpürerek eriyen ve tamamen çözündükten sonra kullanılan tabletlere ne ad verilir?

Soru 20:

Doğum eyleminin başlatılması ve uterus kasılmalarını artırılması için verilen ilaçlar nelerdir?