logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi

Soru 1:

Aşağıdaki gazlardan hangisi renksiz ve kokusuz bir gaz olup dumanda, egzoz dumanında ve sigara dumanında bolca bulunarak maruz kalındığı durumda solunum sisteminde oksijenin bağlanmasına engel olarak zehirlenmelere sebep olmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdaki enzimlerden hangisi pankreasta üretilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi konuşmada görev alan yapılardan biri değildir ?

Soru 4:

Aşağıdaki solunum elemanlarından hangisi üst solunum yolu elemanlarından değildir?

Soru 5:

Yetişkinlerin normal durumda, beden yapısı ve yaşa bağlı olarak dakikadaki ortalama soluk alıp verme hızı kaçtır?

Soru 6:

Böbreklerle ilgili aşağıdakilerden hangisini söylemek yanlıştır?

Soru 7:

I. Hareket ettirilmesi (ağızdan anüse kadar) ve karıştırılması II. Parçalanması (mekanik ve kimyasal) III. Ayrıştırılması (katı ve sıvı) IV. Beden hücrelerine alınması (emilmesi) V. Artıkların (dışkı) atılması gerekir. Yukarıdaki maddelerden hangileri sindirim sistemi kanalı içine alınan besinin bedene yararlı duruma getirilebilmesi için besinlerin vücut içerisindeki süreçlerinin bir parçasıdır?

Soru 8:

Genel olarak hücrelerdeki kimyasal reaksiyonların hızının, maddelerin hücre zarlarından taşınması­nın, büyüme, üreme, beslenme, tuz ve sıvı dengesi ve metabolik olayların düzenlenmesinden sorum­lu olan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Beslenmenin düzenlenmesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

I. Havanın geçişini sağlamak II. Tükürük üretmek III. Giren havayı temizlemek IV. Konuşmaya yardım etmek Yukarıdakilerden hangileri burnun görevlerindendir?

Soru 11:

Bir dakikada her iki böbrek tarafından Bowman boşluğuna süzülen plazma miktarına ne denir?

Soru 12:

İki akciğerdeki alveollerin toplam yüzey alanı kaç m2'dir?

Soru 13:

Hücrenin varlığı ilk kez net biçimde kaç yılında ortaya konmuştur?

Soru 14:

I.Diyaframın üstünden köprücük kemiklerinin üstüne kadar uzanan, kaburgaların oluşturduğu göğüs boşluğu içine sağlı sollu yerleşmiş iki adet akciğer vardır. Şekilleri düzensiz bir koniye benzer. II. Sağ akciğer daha kalın ve büyüktür, ama karaciğerin üstüne denk geldiğinde biraz kısadır. Sol akciğerin sol alt ucunun hemen altına yürek yerleşmiş olduğundan bu uç biraz küçüktür ve çukurcadır. Sağ akciğer üst, orta ve alt olmak üzere üç bölüme (loba) ayrılmıştır. III. Sol akciğerde üst ve alt olarak iki bölümlüdür. Bu bölümler daha küçük bölmelere ayrılır. Akciğerleri birbirine bakan orta yüzlerinde kapı (hilus) denen birer bağlantı yerleri vardır. Bu kapılardan içeriye bronşlar, atardamar, toplardamar ve sinirler girer ve çıkar. IV.  Akciğerler bu kapılardan giren çıkan yapıların üstünde ve göğüs boşluğunun içinde asılı dururlar. İki akciğer birbirine değmez çünkü aralarında mediastinum denen bir boşluk vardır. V. Mediastinum alttan diyafram, üstten hiluslar, önden göğüs kemiği (sternum) ile kaburgalarla, arkadan göğüs omurları ve her iki yandan akciğerlerin yan yüzleriyle sınırlanmış bir boşluktur. Akciğerlerle ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Soluk borusu boyutu kaç cm'dir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangileri üst solunum yollarını oluşturmaktadır? Akciğerler Burun Bronşlar Gırtlak Soluk borusu Yutak

Soru 17:

I.Öksürme II. Hapşırma III. Esneme Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri değişik solunum hareketleri kapsamına girer?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi suda çözünmüş çok küçük moleküllerin hücre içine alınması anlamında kullanılmaktadır?

Soru 19:

Atmosfer basıncı hangi harf ile gösterilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi konuşmamızda görev yapan yapılardan biri değildir?