logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Sağlığı Ve Güvenliği

Soru 1:

Türkiye, ILO'nun iş sağlığı ve güvenliği başlığı altında sınıflandırdığı 19 sözleşmeden 9unu onaylamış ve 1 protokolü onaylamamıştır. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin onaylamadığı maddedir?

Soru 2:

I. İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olmak, II. En az 5 yıllık iş deneyiminin olması, III. En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olmak. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri çalışan temsilcisi olma koşulları arasında yer almaktadır?

Soru 3:

I. Meslekten kazanma gücü kaybı II. İşgörebilme çağı ve yaşam süresi III. Ücret IV. Tarafların kusuru Maddi tazminatın belirlenmesinde yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri dikkate alınır?

Soru 4:

İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi (No.155) ve Tavsiye Kararı (No.164) hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdaki hangi kurum tarafından karşılanamayan zararları destekten yoksun kalma tazminatı tarafından telafi edilir?

Soru 6:

I. Tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan en az bir işyeri hekimi, II. En az bir iş güvenliği uzmanı III. En az üç diğer sağlık personeli OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için yukarıdakilerden hangisi veya hangilerini istihdam etmek zorundadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ulusal politikayı uygulamak için görev yapan hukuki yönetsel,örgütsel,bilimsel ve teknik alt yapılar aralarındaki ilişkiler bütününün tanımıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi TBK'nun 54. Maddesine göre İş kazası ve meslek hastalığı değerlendirilmesinde bedensel zarar kalemleri arasında yer almamaktadır?

Soru 9:

İşçinin, kazancından kendi ihtiyaçlarını karşılayıp hayatın olağan akışına uygun bir tasarruf yaptıktan sonra diğer kişilere yardımda bulunacak pay ayırabilmesine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi maddi zararın belirlenmesindeki unsurlardan biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazası sonucu maddi tazminatta belirlenmesi gereken ilk unsurdur?

Soru 12:

İşçinin, kaza olmasaydı kaza anından tazminata esas alınan bilirkişi raporu tarihine kadar çalışarak elde edebileceği ücretlerdir. Anılan belgelerin tümünün ya da en yenilerinin elde edilemediği ve gerçek ücret seyrinin anlaşılamadığı durumlarda Yargıtay, asgari ücreti esas alan bir uygulama yaratmıştır. Maddi zarar hesaplamasında hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan verilerin dikkate alınması gerektiğini belirten Yargıtay, kazayla rapor tarihi arasındaki ücretlerin tespit edilememesi halinde işçinin asgari ücretle çalıştırılmış olduğunu kabul etmektedir. Ücrete ilişkin belgelerin bulunmadığı hallerde Yargıtay tarafından uygulanan bir diğer hesap yöntemi ise emsal işçilerden yararlanılması esasına dayanır İşçinin çalışılacağı varsayılan ancak ücretinin bilinemediği söz konusu dönemde yapılacak tahminlerde, yine daha önce aldığı ya da almış olduğu kabul edilen ücretlerden yararlanılır. Öngörülere dayanak oluşturacak bu ücret, genellikle işçinin aldığı son ücrettir Maddi zararın belirlenmesinde kullanılan üçüncü unsur, kazaya uğrayan ya da meslek hastalığına yakalanan işçinin tazminata esas alınacak ücretidir. Ortaya çıkan bu zararın belirlenebilmesi için işçinin ücretinin tespitinde yukarıdaki verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde, mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere kaç günlük izin verilmektedir?

Soru 14:

I. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çalışmalara katılma II. C¸alışmaları izleme III. Tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için tedbir alınmasını isteme IV. Tekliflerde bulunma V. Çalışanları temsil etme Yukarıdaki maddelerden hangileri çalışan temsilcisinin görev yetki ve sorumlulularındandır?

Soru 15:

İşverenlere uygulanacak cezai yaptırımlar, hangi yasal düzenleme çerçevesinde yer almaktadır?

Soru 16:

I- Olayın oluş şekli, II- Çalışanın kusur oranı, III- Davacıların duyduğu elem ve ızdırap derecesi IV- Tarafların sosyal ve ekonomik durumu, V- Hak ve nesafet kuralları Yukarıda verilen seçeneklerden hangisi manevi tazminatın hesaplamalarında kullanılan unsurlar arasındadır?

Soru 17:

İşveren, işyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin her türlü kaydı ne kadar süreyle saklamakla yükümlüdür?

Soru 18:

İşçileri korumak için çalışacak bir uluslararası örgüt kurulmasına aşağıdakilerden hangisi önayak olmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazası ve meslek hastalığı sonucu zarar gören işçinin talep edebileceği tazminat türlerinden biridir?

Soru 20:

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik (İAÇY)'a göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartlardan hangilerini taşımak zorundadırlar? I.İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması II. Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna, ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğalgaz ve sıkıştırılmış doğalgaz istastonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması III. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde genel asayiş ve güvenlik yönünden yetkili kolluk kuvvetinin görüşünün alınmış olması IV. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin patlayıcı, parlayıcı, yanıcı vb tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması V. Karayolu kenarındaki işyerleri için karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış olması