logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Sağlığı Ve Güvenliği

Soru 1:

Mevzuattan sayılmayan, bağlayıcı olmayan ama politika hazırlanırken yol gösteren araçlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki kayıplardan hangileri maddi tazminat ile karşılanmaktadır? I- Kazanç kaybı, II- Çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, III- Çalışanın ekonomik geleceğine dair olan kaybı, IV- Çalışanın maruz kaldığı acılar, V- Çalışanın tedavi giderleri, VI- Çalışanın çektiği sıkıntılar ve zorluklar,

Soru 3:

I- Damga vergisi II- Gelir stopaj vergisi III- Hastalık IV- Malullük V- Hayat sigortası IV- Bireysel emeklilik Yukarıda verilen maddelerden hangisi/hangileri brüt maddi zararlarının hesaplanmasında kullanılan unsurlar arasındadır?

Soru 4:

Manevi tazminat talebinde aşağıdakilerden hangisi ölen işçi ile olan fiili ilişkisine dayanarak manevi tazminat davası açabilir?

Soru 5:

Yargıtay'ın iş görebilme çağı konusunda yeraltı maden işletmelerinde işçilerin  çalışması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 6:

I. İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olmak II. En az 3 yıllık iş deneyiminin olması III. En az lise düzeyinde öğrenim görmüş olmak Yukarıdakilerden hangisi/hangileri çalışanın, çalışan temsilcisi olabilmesinin koşulları arasında yer almaktadır?

Soru 7:

I. İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olmak II. En az 3 yıllık iş deneyiminin olması III. Belirli bir düzeye ve kıdeme sahip olması IV. En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olmak V. En az lise düzeyinde öğrenim görmüş olmak Yukarıdaki maddelerden hangileri çalışanın, çalışan temsilcisi olabilmesinin koşullarındandır?

Soru 8:

İşçilerin karşılanmayan zararını işverenlerin karşılamalarını sağlamak için açılan davalara ne ad verilmektedir?

Soru 9:

İş hukuku uygulamasında yargıyı en çok meşgul eden olaylardan biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Eş II. Çocuk III. Anne Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri manevi tazminat talebinde bulunabilir?

Soru 11:

5510 sayılı SSGSSK m.13/II, a’ya göre işveren, iş kazasını o yer yetkili kolluk kuv­vetlerine en geç kaç iş günü içinde bildirmekle yükümlüdür?

Soru 12:

Yargıtay uygulamasında iş görebilme çağının sonu olarak kaç yaş gösterilmektedir?

Soru 13:

Birinci sınıf gayrisıhhi müesseseler için verilen, yer seçimi ve tesis kurma izni kaç yıl süreyle geçerlidir?

Soru 14:

Sanayi bölgesi, organize sanayi bölgesi ve endüstri bölgeleri ile bu bölgeler dışında kurulacak birinci sınıf gayrisıhhi müesseselerin etrafında sağlık koruma bandı konulması mecburidir. Sağlık koruma bandı, mülkiyet sınırları dışında belirlenemez ve bu alan içinde mesken veya insan ikametine mahsus yapılaşmaya izin verilmez. Sağlık koruma bandı, inceleme kurulları tarafından tesislerin çevre ve toplum sağlığına yapacağı zararlı etkiler ve kirletici unsurlar dikkate alınarak belirlenir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Birinci Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler'in ruhsatlandırılmasında sağlık koruma bandı ile ilgili doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları sonucu yürütülen soruşturmaların temel alındığı hükümler arasında değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kurallarından birisi değildir?

Soru 17:

Maddi tazminat davasının açılmasına yönelik unsurlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?I.İşçinin tedavi giderleri, II.Kazanç kaybı III. Çalışma gücünün azalması IV. Gelecekle ilgili kaygılar V.Tarafların kusuru VI. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ile üyelere ILO’ya katıldıkları andan başlayarak Anayasa ve Filadelfiya Bildirgesi’nde tanımlanan hedeflere ILO ilkeleri doğrultusunda ulaşmak için yükümlülük üstlenmiş oldukları anımsatılmıştır?

Soru 19:

Mirasçılar ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç kaç ay içinde müracaat etmek zorundadır?

Soru 20:

"İşçiler uygun yazılı, görsel ve işitsel sağlık ve güvenlik işaretleriyle sürekli uyarılmalıdır. Uyarının hedefine ulaşması için işçiler, işaretler hakkında bilgilendirilip eğitilmeli ve işaretlere uygun davranıp davranmadıkları sürekli denetlenmelidir" gerekliliği aşağıdaki işyeri ve iş teçhizatı hakkındaki direktiflerden hangisine aittir?