logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Mesleki Yazışmalar

Soru 1:

Bireylere sanat zevki kazandırır. Eleştiriye, kontrole ve teşviğe olanak sağlarlar. Yazı, insanın iradesini kuvvetlendirir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yazı yazmanın insana sağladığı faydalar arasında yer alır?

Soru 2:

Tarih yazımında gün, ay ve yılı birbirinden ayırırken Kitap, yazı, bölüm başlıklarının sonuna Yazıda başkasının söylediği bir söz tırnak içinde verilmemişse, o sözün bittiği yere Yukarıdakilerden hangisi noktanın koyulacağı yerler arasındadır?

Soru 3:

Okuyucuya bilgi vermek, bilinmediği düşünülen ya da bilinmesinde yarar görülen bilgileri açıklamak amacıyla kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki cümlelerden hangisi "-de, -da" ekinin kullanımına uygun olarak yazılmıştır?

Soru 5:

Matematikte çarpma işareti yerine kullanılır. Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur. Yazıda başkasının söylediği bir söz tırnak içinde verilmemişse, o sözün bittiği yere konur. Saat, dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur. Sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için konur. Yukarıdakilerden hangileri "nokta" nın kullanımıyla ilgilidir?

Soru 6:

I Anlatılmak istenen konuyu doğrudan vermesi II Kullanılan yazının duru olması III Yazıyı olduğundan daha karmaşık hale getiren cümleler kullanılması IV Doğru yazılan yazılar olması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri etkili yazının özelliklerindendir?

Soru 7:

İyi gözlemci olmak Duygular geliştirmek Düzenli olma Aşağıdakilerden hangisi iyi yazının koşulları arasındadır?

Soru 8:

"Ahmet Bey kurula bir rapor sunmuş, onu görüşmüştük." cümlesinde ne tür bir anlatım bozukluğu vardır?

Soru 9:

Yazışmaların şekil yönünden bazı kurallara uygun olarak yazılması gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu kurallardan biri değildir ?

Soru 10:

Genellikle düşünceleri, nesneleri veya olayları sınırlar halinde sunmak için kullanılan yazma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi giriş için uygun değildir?

Soru 12:

Okuyucuya bilgi vermek, bilinmediği düşünülen ya da bilinmesinde yarar görülen bilgileri belirtmek amacıyla kullanılan bir anlatım biçimidir. Tanımlama, örnekleme, alıntı yapma, tanık gösterme, somutlaştırma, konunun zıttını düşünme, ilişkilendirme vb. tekniklerin kullanıldığı anlatım biçimidir. İlan, dilekçe, davetiye vb. metinler bu tür anlatım biçimiyle yazılmış metinlerden oluşmaktadır. Yazıda kullanılan anlatım biçimleri dikkate alındığında; Açıklayıcı Öyküleyici Tartışmacı Betimleyici anlatım biçimlerinden hangisinin verilen bilgi ile uyuştuğu söylenebilir?

Soru 13:

3) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel amaçlarından biridir?

Soru 14:

İdareye o idarenin muhatabı olmadığı halde fiziksel olarak gelen asıl muhatabı belli belgeler için hangi yol izlenir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yazı yazma sürecinde düşüncelerin mantıklı ve sistematik bir sırayla devam etmesi için kullanılabilecek yöntemlerden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi virgülün kullanım alanlarından birisidir?

Soru 17:

Yazışma yapan makamlar arasında hiyerarşi yönünden üst makamlara yazılan yazı hangi ibare ile bitirilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yazıların anlam yönünden kontrol edilmesinde üzerinde durulacak önemli noktalar arasında yer almaz ?

Soru 19:

................. zihinler ya da insanlar arasında kurulan düşünce, niyet ve anlamların bir zihinden diğerine aktarılmasını sağlayan etkileşim, belirli bir düşünce ya da söylenimler türünden fiziki araçlarla, bir insandan kişi ya da zihnen bir başkasına aktarılma sürecidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yazı içerisinde bilgiyi doğru kullanma ögeleri arasında yer almaz ?