logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarımsal Yapılar ve Sulama

Soru 1:

Hipotonik ortamda bulunan bir hücre içerisine osmoz yolu ile giren su nedeniyle hücrenin şişmesine ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıda verilen toprak kirleticilerden hangisi yabancı otları öldürmek için kullanılır?

Soru 3:

Vallisneria ve Sagittaria bitkilerinin üretiminde kullanılan eşeysiz yol ile üretim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Su kalitesinin belirlenmesinde kullanılan ölçütlerden pH aşağıdakilerden hangisini gösterir?

Soru 5:

I. Gerçek ve tüzel kişiler ile kamuya ait tarım arazilerinin parsel sayısının asgariye indirilerek birleştirilmesini ve yeniden düzenlenmesini, gerektiğinde genişletilmesini, toprakların verimli bir şekilde işletilmesini II. Toprakların ekonomik bir şekilde işlenerek verimliliğin artışını sağlamak için yol, sulama ve drenaj şebekelerinin kurulmasını, arazi tesviyesi, erozyon önleyici tesisler ve yan dere yatağı ıslahının yapılmasın III. Arazi yeteneği ve toprak özelliklerine göre çayır ve mera alanları da dahil tüm bitkisel üretim alanları ile iskân ve sanayi yerlerinin belirlenmesini, Proje alanlarında kırsal alan düzenlemesi hangi huşuları kapsamaktadır?

Soru 6:

Türkiye'nin  toplam su kaynağı potansiyelinin en büyük kısmını aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?

Soru 7:

Yeryüzünün, karstik, kalkerli, kum veya çakıldan meydana gelmiş geçirgen yapılı katmanlarının alt tabakalarında, suyu geçirmeyen kayaçlarla veya killerle çevrili geniş alanlarda oluşan yer altı göllerine ne denmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kauçuk bitkisine örnek olarak verilebilir?

Soru 9:

%60 bazalt, %20 kireçtaşı ve %20 kok kömürünün karışımı ve bazı işlemler sonucunda elde edilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Arazi Malikleri ile Ön Görüşme Yapılması ve Muvafakat Alınması Arazi Derecelendirme Komisyonu Tapu Siciline Şerh Konulması Kadastro İşlemleri Toplulaştırma Alanlarında Önlemler Alınması Yukarıda verilenlerden arazi toplulaştırma işlem basamaklarının doğru sıralanmış hali aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sosyal yapı etüt raporları aşağıdaki ana başlıklar halinde hazırlanmalıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu başlıklardan biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yabancı su bitkileriyle mücadelede kullanılan mekanik yöntemlerden biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi lif bitkileri grubuna girmektedir?

Soru 14:

Daha çok göllerde görülen ötrofikasyon olayında alglerin hızla çoğalmasına aşağıdakilerden hangisindeki artış sebep olur?

Soru 15:

I. Su bitkileri taksonomik olarak homojen yapıda değillerdir. II. Sulak alanların temel üreticileri siyanobakteriler, algler ve su bitkileridir. III. Su bitkileri fotosentez ile suyun oksijenini kullanır ve suya karbondioksit verir. IV. Su bitkileri (Makrofitler) yaşadıkları ortam üzerinde çok geniş biyotik ve abiyotik etkiye sahiptirler. Su bitkileri ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

Dünyada bir yılda 3800 km 3 civarında tatlı su kullanılmaktadır. Tatlı suların en çok kullanıldığı alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Stenoterm olarak adlandırılan canlıların çevresel değişikliklerin izlemesinde, gösterge canlılar olarak kullanılmasının nedeni nedir?

Soru 18:

Sucul ortamlarda yabancı ot sorunları ile mücadele ederken bir canlı populasyonunu kontrol altında tutulması için bu canlı grubu ile beslenen ya da farklı şekilde baskılayan başka canlı organizmanın veya organizmaların kullanılmasına ne ad verilir?

Soru 19:

Bir bölgede düzenli olarak 1250 mm'den fazla yıllık toplam yağışın düşmesi durumunda uygulanan tarım sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Genellikle biyolojik filtrasyon amacıyla kullanılan su bitkisi aşağıdakilerden hangisidir?