logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fitopatoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi alglere karşı mücadele yöntemlerinden biri değildir?

Soru 2:

I Cuscutaceae familyasına ağittir. II Tam parazit bir bitkidir III Tek yıllık bir bitkidir. Küsküt ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi yada hangileri doğrudur?

Soru 3:

Bir kısım fungusun etkisi ile bitkilerin gövde, yaprak, meyve veya çiçeklerinde nekrotik ve çökük lezyonlara ne ad verilir?

Soru 4:

Bitki materyallerinin belirli derecelerde ve sürelerde elektrik akımına maruz bırakılarak bu patojenlerden arındırılması işlemine ne ad verilir?

Soru 5:

Bir mikroorganizmanın ortama sağladığı metabolik ürünler ile başka bir mikroorganizmanın gelişmesini engellemesine ve yıkıma uğratmasına ne ad verilir?

Soru 6:

Bakterilerin çoğalması esnasında aşağıdakilerden hangisi ilk sırada gerçekleşir?

Soru 7:

Bitkilerde boğum aralarının uzayamaması, boğumların birbirine yaklaşması sonucunda ortaya çıkan şekil bozukluğuna ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Sıcak yaz günlerinde nemli toprağın şeffaf polietilen plastik örtülerle kapatılıp güneş ışınları ile toprağın ısıtılması işlemine ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bitkilerin yaprak ve gövdeleri üzerinde bulunan küçük tüycüklere verilen addır?

Soru 10:

Bir ülkeye dışarıdan hastalık girişini önlemek veya ülke içerisinde sınırlı alanlarda var olan bir hastalığın diğer alanlara yayılmasını engellemek amacıyla alınan yasal önlemler aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır?

Soru 11:

Klorofil oluşumundan sorumlu kloroplastların bozulması sonucu bitkinin yeşil renkli doku ve organlarının sarı renge dönüşümüyle karakteristik simptom aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Yaşam döngüsünde iki veya daha fazla farklı yapısal formda olma durumuna ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi hastalık devrini oluşturan dönemlerden biri değildir?

Soru 14:

Hastalığın her yıl yoğun olarak görüldüğü bölgelerde hasta bitkiler arasında sağlıklı kalan dayanıklı bireyler seçilerek yürütülen mücadele yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Fotosentez oranında artma Solunum hızında artma Enzim aktivitelerinde artış Bitki büyüme düzenleyicilerin aktivitelerinde artma veya azalış Virüsle enfekteli bitkilerde hangi belirtiler görülür?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bakteriyel solgunluk hastalığı (Ralstonia solanacearum) mücadelesinde kullanılan yöntemlerden biridir?

Soru 17:

Virüslerin sahip oldukları protein kılıfa ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Hiflerin birbirinden ayrı ayrı görülebilecek şekilde gevşek bir yapıda olduğu doku türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Doku, organ veya tüm bitkinin ölümü bazı virüs hastalıklarının tipik bir belirtisidir. Bu belirtilere ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Bakterilerde hareketi sağlayan yapıya ne ad verilir ?