logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Fitopatoloji

Soru 1:

I. TMV II. LMV III. BCMV IV. PNRSV V. PVX Yukarıdaki virüslerden hangileri polenle taşınan virüslerdir?

Soru 2:

Çıkıntıların gömülü olduğu iki katlı bir yağ (lipid) tabakası ve bunun altında da protein tabakası bulunana virüslere ne denir?

Soru 3:

Nükleik asit Karbonhidrat Protein Yağ asidi Bir virüs partikülü yukarıdakilerden hangilerini mutlaka içerir?

Soru 4:

Daldan dala, ağaçtan ağaca kuşlar yardımıyla taşınan bitki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi ağız yapısı parçalayıcı çiğneyici tipte olan ve virüsleri mekanik olarak nakleden böcek çeşitidir?

Soru 6:

Gövde ve köklerde yüzey hücreleri ile iletim demetleri arasında yer alan özelleşmemiş bitki dokusuna ne denir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi prokaryot mikroorganizmaların bir özelliğidir?

Soru 8:

Birbiriyle uyumlu olan hipovirulent bir fungus izolatı ile virulent bir izolatın teması çoğunlukla ne şekilde sonuçlanır?

Soru 9:

"Funguslar gıdalarını ya canlı organizmaları parazitleyerek veya ölü organik maddelerden sağlarlar. Sadece ölü organik maddelerden gıdalarını temin eden ve parazitik özellik göstermeyenlere ................................. denilmektedir." Yukarıda verilen cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 10:

Mitokondrium şişkinliği Kloroplast kümeleşmesi Hücre duvarında anormal kalınlaşma Yaprak kıvrılmaları Yukarıdaki seçeneklerden hangileri virüs kaynaklı mikroskobik belirtilerdir?

Soru 11:

Ökse otu tohumlarının ağaçtan ağaca taşınma şekli aşağıdakilerden hangisi yardımıyla gerçekleşir?

Soru 12:

I Klorofil içerir II Odunumsu yapıdadır. III Emeçleri yoktur. Ökse otu ie ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi yada hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bitkilerde virüslerin neden olduğu mikroskopik belirtilerden değildir?

Soru 14:

Ülkemizde varlığı bilinmeyen ve ithale engel teşkil eden zararlı organizmalar, sınırlı olarak bulunan ve ithale engel teşkil eden zararlı organizmalar, bazı bitki ve bitkisel ürünlerde bulunması halinde ithale engel teşkil eden zararlı organizmaların listeleri hangi yönetmelikte yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi hastalık üçgeninin oluşumunda rol oynayan faktörlerden biridir?

Soru 16:

Konukçu ile parazit bitkinin biyokütle oranına, Konukçudaki parazit bitki sayısına, Parazitin konukçu bitkide geçirdiği sürenin uzunluğuna, Parazit bitkilerin konukçularında meydana getireceği zararın derecesini belirleyen unsurlar arasında yukarıdakilerden hangisi/hangileri yer almaktadır?

Soru 17:

I Parazitlediği bitkinin su ve besin maddelerini emeç adı verilen organlarıyla alırlar. II Parazit bitkiler parazitlediği bitkinin iletim demetlerine bağlanmıştır. III Parazit bitkinin parazitlediği bitki dokularına bağlandığı kısım dışındaki bütün dokuları gözle görülecek şekilde dışarıdadır. Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri çiçekli parazit bitkilerin özelliklerindendir?

Soru 18:

Fasulye adi mozaik virüsü (bean common mosaic virus, BCMV) ve marul mozaik virüsü (lettuce mosaic virus, LMV) hangi yolla taşınan virüstür?

Soru 19:

Cephaleuros cinsindeki yeşil algler konukçu bitkinin hangi kısmında gelişir?

Soru 20:

Eksikliğinde sapların ince ve zayıf kaldığı, fazla bulunması durumunda ise bitkilerin hızlı büyümesi,soğuk ve kuraklığa olan dayanıklılığının azaldığı görülür.Bu element hangisidir ?