logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Soru 1:

İşleme öncesi çiğ sütlere uygulanan diğer ön işlemlerden hangisi uygulama sırasına göre ilk sırada yer alır ?

Soru 2:

I-Kabuk soyma II-Temizleme ve Yıkama III-Islatma IV-Eleme VI-Kırma ve İkinci eleme VI-Ambalajlama VII-Pişirme VIII-Kurutma Yukarıda buğdaydan bulgur elde edilişinin 8 aşaması karışık olarak verilmiştir. Buna göre 4. aşamada hangisi olmalıdır?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde çiğ süt türleri ve bileşimleri ile ilgili olarak verilen ifadelerden doğru olan ifadelerin hepsi bir arada bulunmaktadır? “Süt” denildiği zaman inek sütü anlaşılmaktadır. Süt yağı, laktoz, protein ve C vitamini sütte bulunan bileşenlerdendir. Renk porselen beyazı, mat veya çok hafif sarımsı şeklindendir. pH değeri 6.4-6.8 arasında olması istenir. Resazurin testi: resazurin testi sonucu 1 saatte koyu pembe renge kadar açılanlar ekstra Sınıf olarak kabul edilirler.

Soru 4:

……………… grubunda enerji, anorganik bileşiklerden kimyasal enerji olarak sağlanır. Hidrojen/ elektron kaynakları anorganik [H] ya da e- vericisidir. C kaynağı olarak CO2 kullanırlar. Nitrifikantlar, sülfürikantlar, hidrojen bakteri­leri ve demir bakterileri bu grup beslenme gösterirler. Yukarıdaki beslenme şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Sütten bakteri hücreleri, sporlar ve somatik hücreler gibi büyük molekül ağırlıklı organizmaların uzaklaştırılması amacıyla kullanılan yönteme ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Genellikle yağ oranı % kaç’dan daha düşük olan yağlı tohumların ham yağa işlenmesinde mekanik presleme yöntemi kullanılabilmektedir?

Soru 8:

Solvent Ekstraksiyonu Yöntemiyle ham yağın üretiminde Türkiye ve dünyada en yaygın kullanılan yağ çözücü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yağı hapseden hücre ve dokuların, parçalanarak yağın kendiliğinden dışarı akışı sağlayan işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Nişasta              III. Hemiselüloz II. Selüloz             IV. Pektin Aşağıdakilerden hangisinde, "ham lif" olarak adlandırılan bileşenler doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Ambalajlanmış son ürüne de uygulanabilir olması ve kimyasal kalıntı bırakmaması yönüyle avantaj sağlayan uygulama seçeneklerden hangisidir?

Soru 12:

Renk ve Görünüş: porselen beyazı, mat, temiz, çok hafif sarımsı Tat ve koku: hafif tatlı, yağlımsı, kendine özgü tat ve kokuda, ancak herhangi yabancı belirgin bir tat ve kokuya sahip olmayan Fiziksel durum: opak, sıvı, sudan biraz ağır, kaymak bağlayan kendine özgü bir yapıdadır İnhibitör madde: çiğ süt içerisinde antibiyotik ve diğer herhangi bir inhibitör madde bulunmaması gerekir Ülkemizde en çok üretilen, tüketilen ve işlenen süt türü olan çiğ inek sütü için olması gereken kalite kriterleri yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi yağların yapısında yoktur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kutu konserveciliğinde hava çıkarma işleminin sonuçlarından biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kaliteli makarnanın özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Gliserin ve yağ asitlerinin esterleşmesi ile oluşan ve yağların yapısını oluşturan moleküllere ne ad verilir?

Soru 17:

Dünyada en fazla üretilen ve tüketilen tahıl hangisidir?

Soru 18:

Aşağıda verilen sucuk üretimi ile ilgili bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 19:

Aşağıdakibölümlerden hangisinden mezun olanlar gıda kontroloörü olabilirler?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sadece pulp hattında işlenen meyvelerden biridir?