logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ekoloji ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Bitki köklerini ve toprağı istenmeyen çevre faktörlerinden korumak için toprak yüzeyinin organik veya inorganik materyaller ile örtülmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 2:

Domates Bezelye Ispanak Fasulye Mısır Çilek Patates Yukarıda yer alan bitkilerden hangileri uzun gün bitkileridir?

Soru 3:

Sirkadiyen ritim ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Işıklanma süresinin geliştirdiği bir takım içsel mekanizmalarla organizmalarda meydana gelen davranışlardır. II. Biyolojik saat olarak da bilinir. III. Diapoz örnek olarak verilebilir.

Soru 4:

Sucul ortamlarda bitki örtüsünün gelişiminmde nilüfer bitkisi hangi evrede alana yerleşmeye başlar?

Soru 5:

Bitkilerde yaralanma ile söz konusu olan su kaybına ne ad verilir?

Soru 6:

Karbondioksit ve inorganik tuzları kullanarak kendi besinlerini kendileri sentezleyen yani inorganik maddeleri organik maddelere dönüştüren canlılar hangileridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi süksesyonda görülen basamaklardan biri değildir?

Soru 8:

Ekoloji amacına göre kaç sınıfa ayrılmıştır ?

Soru 9:

Koyun aşağıdaki beslenme gruplarından hangisindedir?

Soru 10:

Aşağıda verilen süksesyon basamaklarından hangi ikisinin yeri değiştiğinde doğru sıralama elde edilmiş olur? 1- Nudasyon (yerleşme ortamının oluştuğu başlangıç evresi) 2- Göç (bitki üreme organlarının gelişme alanına taşınması) 3- Rekabet (dayanıklı türlerin duyarlı türlerin yerini alması ve baskın hâle gelmesi) 4-Yerleşme (çimlenme, büyüme ve üreme olaylarının gerçekleşmesi) 5- Reaksiyon (tepkime; türlerin etkisi ile habitatın değişimi) 6- Kararlılık (klimaks ya da doruk bitki örtüsünün meydana geldiği kararlı yapı)

Soru 11:

Aşağıdaki kavram-tanım eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi iklim etmenlerinden biri değildir?

Soru 13:

Kurak yerler olarak tanımlanan yerlede yıllık yağış miktarı sınırı nedir?

Soru 14:

Genellikle düz, taban suyu seviyesi yüksek, yılın bazı dönemlerinde su basan, sık ve uzun boylu kendine özgü bitki türleri bulunan ve biçilmeye uygun alanlara ne ad verilir ?

Soru 15:

İlkbahar mevsiminde otlatmadan sonra tekrar büyüyerek biçilen çayırlar aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Ekosistem içerisinde genellikle bireylerini hayvanların oluşturduğu, heterotrof olarak da bilinen, bitkisel organizmaları besin olarak kullanan organizmalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Otlatma olgunluğu safhası ile sonbaharda otlatmaya son verilmesi gereken tarih arasındaki periyoda ne ad verilir?

Soru 18:

İlkbahar mevsiminde otlatmadan sonra tekrar büyüyerek biçilen çayırlara ne ad verilir?

Soru 19:

.........................bitkilerde sırasıyla tohumların çimlenmesi, tomurcuklanma, çiçeklenme ve ürün verme aşamalarında başlıca rol oynayan iklimsel bir etmendir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Biyosferde fotosentez olayının tersine solunum denir. II. Atmosferik azot mikroorganizmalar ile azotlu organik maddelere dönüşebilir. III. Bir ekosistemde bulunan yaşam formlarının çeşitliliğine biyoçeşitlilik denir.