logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ekoloji ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Saksıda bulunan domates, odada güneş gören bir noktaya yerleştirilir ve üzerine plastik bir torba geçirilir ise kısa bir süre sonra yaprak uçlarında oluşan su kaybının türü seçeneklerden hangisi olabilir?

Soru 2:

Çevrenin ekonomik, politik ve toplumsal öğelerinin tek bir çevre sistemine doğru yönelmesi sürecine Küreselleşme denir. Küreselleşme doğrudan ve sadece çevre ile ilgilidir. Küresel çevre sorunları günümüzün en önemli ve güncel sorunudur. Küreselleşme, çevre sisteminin nesnel ve nesnel olmayan unsurları içinde gelişir ve insan yaşamındaki değişimleri etkiler. Yukarıda verilen "küreselleşme" ile ilgili ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 3:

1997’de imzalanan Kyoto Protokolü hangi soruna karşı küresel bir tepki gösterilmesi amacıyla hazırlanmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi doğal radyoaktivite kaynakları arasında yer alır?

Soru 5:

I.Milli parklar II.Balık çiftlikleri III.Biyosfer rezervleri IV.Anıt ağaçlar Yukarıdakilerden hangileri koruma alanları arasında yer alır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinde uygulanan yöntemlerden biri değildir?

Soru 7:

Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında fauna ve floranın korunması, biyolojik çeşitliliği yok edecek faaliyetlerin engellenmesi, gürültü, koku ve görüntü gibi canlılar üzerinde olumsuz etki yapan estetik kirliliğin azaltılması, planların doğayla uyumlu yapılması ve uygulanması çevre koruma faaliyetlerinin hangi temel amacı içinde yer alır?

Soru 8:

Hava kirletici kaynakları sınıflandırıldığında aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

Soru 9:

Asma, mercimek, nohut, yonca ve korunganın gen merkezi kabul edilen bölgelerde hakim olan iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Nükleer Petrol Kömür Hidrolik Doğalgaz 2012 yılı verilerine göre dünyanın en çok kullanılan ilk üç enerji kaynağı hangileridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi toprak kirliliğine neden olan inorganik kirleticilerden biridir?

Soru 12:

I.Nükleer Enerji II.Güneş Enerjisi III.Jeotermal enerji IV.Biomas Enerji Yukarıdaki enerji çeşitlerinden hangileri alternatif enerji kaynakları arasında yer alır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de Özel Çevre Koruma Alanlarından biri değildir?

Soru 14:

“Su kalitesini azaltarak toprak kaybına neden olurlar. Erozyon, çeşitli sızıntılar (inşaat alanlarından, tarım arazilerinden) en önemli kaynaklarıdır.” Yukarıda tanımlanan aşağıdaki kirletici kaynaklardan hangisidir?

Soru 15:

I. Tek tane yapı II. Granüler yapı III. Bloklu yapı IV. Prizmatik yapı V. Katmanlı yapı VI. Tek parça (masif) yapı Toprak yapıları ve suyun aşağı doğru hareketine etkileri bağlamında yukarıda verilenlerden hangileri orta hızlı bir yapıdadır?

Soru 16:

Hayvan gübresi ya da torf gibi organik madde içeriği yüksek olan bir toprak, doygunluğa ulaştıktan sonra hacminin yüzde kaçı kadar su tutabilir?

Soru 17:

Yerkürede mevcut olan suyun %’de kaçı varolan doğal formuyla insan kullanımına uygun değildir?

Soru 18:

ÇED çalışmalarında biyologların, sistematikçilerin, ekonomistlerin bulunması göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi hava kirliliğinde ikincil kontrol tekniklerinin seçiminde rol oynayan parametrelerden biri değildir?

Soru 20:

Yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenen kanun hangisidir?