logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ekoloji ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

I.  İ­nsan nüfusu artışı II. Kentleşme III.Sürdürülebilirlik IV.Küresel perspektif V. Değerler ve bilgi Çevre bilimini ve çevre sorunlarını anlayabilmek için yukarıda verilen öncüllerden hangisi ya da hangilerini anlamak analiz etmek gerekmektedir?

Soru 2:

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın öncülük ettiği sözleşmelerden kronolojik olarak en önce ortaya çıkan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Işık şiddeti arttıkça fotosentez miktarı değişmez. II. Işık şiddeti arttıkça fotosentez miktarı azalır. III. Işık şiddeti arttıkça fotosentez miktarı da artar fakat belirli bir noktadan sonra ışık miktarı artsa da fotosentez miktarında bir değişiklik olmaz. Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 5:

Ülkemizde hava kalitesinin korunmasına yönelik kapsamlı bir düzenleme olan “Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği” hangi tarihte yayımlanmıştır?

Soru 6:

Ekolojide kullanılan enerji piramidi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Akdeniz iklim kuşağının kalkerli zeminde yetişen çalı formundaki bitkilere ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi su kirliliğinin ekosisteme etkilerinden biridir?

Soru 9:

Okyanuslardan buharlaşan şuyun % kaçı okyanuslara geri döner?

Soru 10:

Mantarlar ile alglerin birleşerek morfolojik ve fizyolojik bir bütün halinde meydana getirdikleri simbiyotik birliklere ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi toprak organik maddesinin, toprak – su ilişkisindeki etkilerinden biri değildir?

Soru 12:

İnsan sağlığı ve çevrenin, tehlikeli atıklar ve diğer katı atıkların oluşumu ve yönetiminden kaynaklanacak etkilerden korunmasını ve bu etkilerin tüm tarafların katılımı ile sıkı bir şekilde kontrol edilmesini hedefleyen sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Litosferin korunması kavramı aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 14:

"Günümüzde korunan alanlar sadece doğal korunma işlevinin yanı sıra insan refahının arttırılması, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan alanlar olarak tanımlanmaktadır" kavramı kapsamında aşağıdakilerden hangisi fayda sağlar?

Soru 15:

Ekosistem ögelerinin tespit edilmesi, durumlarının belirlenmesi ve alternatif koruma tedbirlerinin saptanması Bölgede kullanılabilecek alternatif enerji kaynaklarının saptanması Gürültü, koku ve görüntü kirliliği gibi estetik problemlerin ortaya konulması ve oluşabilecek değişimlerin tespit edilmesi Planlanan bir faaliyetin çevreye yapacağı doğrudan ve dolaylı etkilerinin belirlenmesi amacı ile yapılacak çalışmalarda yukarıdaki hususlardan hangilerine dikkat edilmelidir?

Soru 16:

Ülkemizde dört mevsim yaşanmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi” nin diğer adı nedir?

Soru 18:

biyolojik çeşitliliği yok edecek faaliyetlerin engellenmesi küresel ısınma etkilerinin azaltılması içme ve kullanma suyu ile yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının korunması Yukarıdakilerden hangisi Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında, dünya ekosisteminde çevre koruma faaliyetlerinin temel amaçları arasındadır?

Soru 19:

Uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer (MaB=Man and Biosphere) Programı içerisinde yer alan karasal ve/veya kıyı ekosistemlerine sahip yerler anlamına gelen kavram hangisidir?

Soru 20:

Genel bir ifade olarak bitkilerde kök büyümesi için optimum sıcaklık derecesini gösteren seçenek aşağıdakilerden hangisidir?