logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ekoloji ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dünya ekosisteminde toprak küreyi ifade etmektedir?

Soru 2:

ÇED çalışmalarında biyologların, sistematikçilerin, ekonomistlerin bulunması göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 3:

I.Cilt kanseri vakalarında artış II.Katarakt vakalarında artış III.Canlıların bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisi IV.Ürün veriminin azalması Yukarıdaki yargılardan hangileri artan ultraviyole ışınlarının ve küresel ısınmanın çevre ve canlı sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri arasında yer alır?

Soru 4:

“En basit ifadeyle yeryüzünden uzaya giden infrared radyasyonunun bazı gazlar tarafından absorlanması nedeniyle oluşan ısınmadır. Bu gazlar; CO2, metan, su buharı, CFCs, ozondur. Bu gazlardan en önemlisi son yıllarda insan aktiviteleri sonucu atmosferdeki derişimi hızla artan CO2’dir. Bu sebeple yıllık küresel ortalama sıcaklıklar artmakta ve bu da iklimi etkilemektedir.” Yukarıdaki tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 5:

“Atmosferde toz, gaz, duman, koku, buhar şeklinde bulunabilecek olan kirleticilerin insan ve diğer canlılar ile eşyaya zarar verici miktarlara yükselmesidir.” Yukarıda ifade edilen çevre kirliliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Mutfak ve yemek artıkları, kâğıt, ambalaj malzemeleri gibi organik kökenli atıklara ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi evsel kullanım için suyun taşıması gereken özelliklerden birisi değildir?

Soru 8:

İlkbahar mevsiminde otlatmadan sonra tekrar büyüyerek biçilen çayırlara ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi küresel çevre sorunlarına örnek gösterilemez?

Soru 10:

I.Kirletici kaynağın sabit ya da hareketli oluşu II.Kaynaktan atılan kirletici miktarı III.Kirleticinin hangi fazda olduğu (katı, sıvı, gaz), fiziksel ve kimyasal özellikleri IV.Kirleticinin içinde bulunduğu ortamdaki diğer maddelerin türü ve şekli Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri hava kirliliğinin kontrol tekniklerinin seçiminde rol oynayan parametreler arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıda verilenlerden hangileri asit yağmurlarını engellemeye yönelik alınacak önlemlerdendir? Araçların periyodik bakımları aksatılmadan yapılması Tarım bitkilerinde hava kirliliğine dayanıklı türlerin ekilmesi Kanalizasyon atıklarının su kaynaklarına doğrudan akıtılmaması Kentlerin yerleşiminde hava koridorlarının oluşturulduğu şekilde bir yapılaşmaya gidilmesi Yakıtlardaki kükürt oranlarında mümkün olduğunca azaltım sağlanması

Soru 12:

I.Küresel iklim değişikliği II.Asit yağmurları III.Radyoaktivite ve radyoaktif kirlilik IV.Deprem, sel gibi doğal afetler Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri küresel çevre sorunları arasındadır?

Soru 13:

Bitki köklerinin kopması ile sonuçlanan "don kesmesi"nin önlenebilmesi için seçeneklerde verilenlerden hangisi yapılmalıdır?

Soru 14:

I. Bitkileri toprağa bağlamak II. Topraktan su ve mineral maddeleri almak III. Bitki hormonları ile diğer organik bileşikleri sentezlemek Yukarıdakilerden hangileri toprak-bitki ilişkilerinde bitki köklerinin görevlerindendir?

Soru 15:

Hangisi çevresel etki değerlendirme kavramının ortaya çıkmasının sebepleri arasında değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi biyolojik çeşitlilik bakımından Avrupa’nın en zengin denizidir?

Soru 17:

Nispi nem ve yüksek nispi neme ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 18:

Yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlen kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I.Çözünmüş oksijen II.Biyokimyasal oksijen ihtiyacı III.Askıda katı madde IV.Bulaşıcı bakteri­ ve virüsle Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri su kalitesi ölçütleri arasındadır?