logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ekoloji ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Ülkemizde en çok görülen erozyon türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yapısal ve fonksiyonel özellikleri bakımından birbirine benzeyen, aynı fiziksel ve kimyasal etkenlere aynı şekilde yanıt veren, aynı kökenden oluşmuş ve birbirleriyle çiftleşerek döl verebilme yeteneğinde yeni nesiller oluşturabilen bireyler topluluğu ifadesi için en uygun terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Anız yakılmaması erozyon önlenmesi için uygulanan tekniklerinden hangisine dahil edilir?

Soru 4:

Yıllık yağış miktarının kaç mm’nin altında olduğu yerler “kurak yerler” olarak tanımlanır?

Soru 5:

Hasadın gecikmesi Tozlanmanın engellenmesi Mantari hastalıkların artması Ürünlerin depolama ömürlerinin azalması Yukarıda verilen unsurlar hangi durumda gerçekleşir?

Soru 6:

Genellikle düz, taban suyu seviyesi yüksek, yılın bazı dönemlerinde su basan, sık ve uzun boylu kendine özgü bitki türleri bulunan ve biçilmeye uygun alanlara ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Enerji piramidinin en alt basamağında hangisi yer alır?

Soru 8:

Doğal yollarla oluşmuş bitki örtüsünün yangın, tarla açma, otlatma, erozyon gibi nedenlerden dolayı tahrip edilmesi sonucu oluşan alanlarda zamanla yeniden bitki örtüsünün gelişmesine ne ad verilir?

Soru 9:

Çayır ve meralar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

Aşağıda toprak tekstürü hakkında verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 11:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi nispi nemin çok düşük olması sonucunda yaşananlardan biri değildir ?

Soru 12:

Toprağın su nedeniyle erozyonunun önlenmesi için yapılan çalışmalarda asıl amaç nedir?

Soru 13:

Yarı kurak iklim nedeniyle buğday, arpa gibi tahıllar ile fasulye, nohut gibi baklagiller yetiştirilmesine elverişli olan iklim bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Üreticiler, ototrof organizmalar; fotosentez yapan yeşil bitkiler, Tüketiciler, heterotrof organizmalar; diğer canlılarla beslenenler, Ayrıştırıcılar; genelde bakteri ve mantarlar olup ölü protoplazmik kompleks bileşikleri daha basitlerine parçalayanlar. Abiyotik (cansız) maddeler; toprak, su, kaya, çevrede bulunan temel organik ve inorganik bileşikler, Yukarıdakilerden hangileri çayır ve mera ekosistemlerinin belli başlı öğelerindendir?

Soru 15:

Abiyotik çevre ile biyotik çevrenin yani insan katkısı olmayan doğal etkenlerden oluşmuş ortama ne denir?

Soru 16:

Atmosferde bulunan su buharının çeşitli faktörlerin etkisi altında yoğunlaşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne ulaşmasına ne ad verilir?

Soru 17:

“Çevre koşulları, canlıların içinde bulundukları ortamın tüm koşullarını ifade etmektedir.” Aşağıdakilerden hangisi İklim faktörlerinden değildir ?

Soru 18:

Buğdayın çimlenmesi için gerekli olan en düşük sıcaklık kaç derecedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bitkiler üzerinde özel boy uzatıcı etkileri olan bölgedir?

Soru 20:

I. Transpirasyon II. Porozite III. Gutasyon IV. Nütrient V. Eksüdasyon Yukarıdakilerden hangileri, bitkilerde su kaybı şekillerini ifade etmektedir?