logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bahçe Tarımı 1

Soru 1:

İlkbaharda aktif büyüme dönemi başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı gibi nedenlerle anaç ve kalemde kabuk verme sorunu yaşandığında kullanılabilen aşı tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıda salisilik asitle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Aşılama ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

I. Derin sürüm derinliği 20-30cm’dir. II. Bahçe bitkileri yetiştirmede fide-fidan için ekim terimi kullanılır. III. Bahçe bitkileri yetiştirmede tohum için dikim terimi kullanılır. “Toplantı” ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Havuç, turp, soğan ve pırasa gibi bazı kışlık sebze türlerinin vegetatif gelişme döneminden generatif gelişme dönemine geçişi için, tohum veya fide dönemlerinde belirli sürelerle düşük sıcaklığa maruz bırakılmaları işlemine ne ad verilir?

Soru 6:

Dilcikli aşı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

Türkiye’de çok sayıda ve çeşitte meyve, sebze ve süs bitkilerine ait tür ve çeşitler yetiştirilebilmesinin en temel nedeni Türkiye’nin hangi özelliğinin olmasıdır?

Soru 8:

Meyve bahçesi için en uygun topraklarda bulunması gereken özellikler bakımından, aşağıdakilerden hangisi bulunmamalıdır?

Soru 9:

Ağustos-Eylül aylarında yapılan ve ertesi yıl süren göz aşılarına ne ad verilir?

Soru 10:

Bitkilerin büyüme uçlarında (sürgün ucunda ve kök ucunda) yoğun olarak sentezlenen ve köklenmede önemli rol oynayan büyümeyi teşvik edici hormon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi organik tarımın ilkelerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi tohumun çimlenmesini engelleyici nedenlerden biri değildir ?

Soru 13:

Meyve eti sertliği hangi alet ile ölçülür?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi su, oksijen, besin elementleri, sıcaklık, tuz ve gazların fazlalığı veya eksikliği ile ortaya çıkan strestir?

Soru 15:

Çeşit değiştirmek amacıyla 7.5-10 cm çapında veya daha kalın dallarda kullanılan aşı çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Uzun ve kıvrılabilen sürgünlerin, dalgalı bir şekilde, bir hat üzerinde, birden fazla kez daldırılması yoluyla gerçekleştirilen daldırma tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Çeşit faktörü II. Çevresel faktörler III. Sıcaklık faktörü Yukarıdakilerden hangisi/hangileri hasat öncesi faktörlerdendir tanımların hangisi doğru açıklanmıştır?

Soru 18:

Hangileri organik tarımda toprak verimliliğinin korunması ve geliştirilmesine yönelik önerilen bazı uygulamalardandır? I. Baklagilleri de içeren çok yıllık ekim nöbeti uygulaması, II. Toprak işleme sayısının azaltılması, toprağın alt ve üst tabakalarının devrilmeden yırtılarak işlenmesi, III. Toprağın sıkışmasına izin verilmeden bitki kök gelişmesine uygun ortam hazırlığı yapılmasına özen gösterilmesi, IV. Toprak analiz sonuçlarına ve ilgili yasal düzenlemelere bağlı olarak birim alana uygun miktarda çiftlik gübresi ve/veya kompost uygulanması, V. Baklagil bitkilerini içeren yeşil gübreleme uygulaması ile toprağın azot ve organik madde içeriğinin yükseltilmesi ve toprağın fiziksel yapısını iyileştirilmesi, VI. Üretimdeki bitki artıklarının veya doğal floranın eğer hastalık veya zararlı riski yoksa parçalanarak doğrudan toprağa karıştırılması, VII. Meyve ağaçları gibi türlerde ara ziraatı, örtü bitkisi yetiştiriciliği ve malç uygulamaları, doğal floranın toprağa gömülmesi veya kesilerek malç olarak bırakılması

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi mutlak periyodisite gösteren türlerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bitkiler için su, oksijen, besin elementleri, sıcaklık, tuz ve gazların fazlalığı veya eksikliği ile ortaya çıkan duruma verilen isimdir?