logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1

Soru 1:

Uzunluğu 20 nano metre(nm) olan bir cisim kaç metre(m)'dir ?

Soru 2:

Çapı 30 metre olan dairesel bir koşu pisti etrafında Ahmet sabit hızla koşarak bir turunu 45 saniyede tamamlıyorsa Ahmet’in ortalama sürati nedir? (π=3)

Soru 3:

Yatayla 63° açı yapacak şekilde 100 m/s hızla fırlatılan bir cisim maksimum yüksekliğe kaç saniyede ulaşır?  (Hava sürtünmesi ihmal ediniz, yerçekimi ivmesini g=10m/s 2 , sin 63=0,8, cos 63=0,6 alınız);

Soru 4:

Bir cisim belirli bir yükseklikten serbest olarak bırakılırsa bu harekette cisim durgun halden harekete başlayacağı için ilk hızı sıfırdan başlayarak hızlanır bu nasıl adlandırılır ?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilen bilgi yanlıştır?

Soru 6:

" Cisimlerle etkileşim biçimi nasıl olursa olsun günlük yaşantımız incelendiğinde çok sayıda kuvvetin varlığından söz edilebiliriz. Her ne kadar birbirinden çok farklı gibi görünse de doğada temelde üç çeşit  kuvvet bulunur" Yukarıdaki ifadeden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi üç temel kuvvetten biridir?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanjantı ifade eder?

Soru 8:

Tüm dünyada bilim alanında yaygın olarak kabul görmüş olan uzunluğun metre (m), kütlenin kilogram (kg), zamanın saniye (s), madde miktarının mole (mol), termodinamik sıcaklığın derece kelvin (K), aydınlanma şiddetinin candela (cd) ve elektrik akımının amper (A) ile ölçüldüğü birim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Vektörlerde toplama ve çıkarma işlemleri II. İki aracın bağıl hızı III. Gözlemci ve gözlenen ilişkisi IV. Gözlemcinin hareket durumu V. –x ekseni yönünde hareketleri Bir A aracı kuzey yönünde 30 m/s ’lik bir hızla, B aracı ise doğu yönünde 40 m/s ’lik bir hızla hareket ediyor olsun. A aracının B aracını hangi yönde ve hangi hızla gidiyor gibi gördüğünü hesaplamak için hangi işlem/işlemler üzerinden sonuca gidilir?

Soru 10:

Sabit hızla 40 m/s hızla giden bir araçtan 30 m/s hızla yukarıya doğru bir top atılıyor. Top yer edüşene kadar kaç metre yol alır? (Tüm sürtünmeleri ihmal ediniz ve yer çekim ivmesinin büyüklüğünü 10m/s 2 alınız)

Soru 11:

“Hareketin nedenlerinden ziyade yer değiştirme, hız ve ivme gibi hareketi tanımlayıcı kavramlar arasındaki ilişkileri inceler” şeklinde tanımlanan bilim alanı hangi bilimin altkümesidir?

Soru 12:

Bir cisim +y ekseni boyunca yukarıya doğru 100 m/s’lik bir hızla fırlatılıyor. Cisim kaç saniye sonra atıldığı noktaya ulaşır? (Hava sürtünmesini ihmal ediniz, yerçekimi ivmesinin büyüklüğünü g=10 m/s 2 alınız.)

Soru 13:

Vektörel niceliğin ifadesinde (-) işareti göz ardı edilemiyorsa söz konusu vektörel nicelikle ilgili hangi özellik belirtilmektedir?

Soru 14:

Aşağıda seçeneklerde verilen açıklamalardan hangisi düzgün dairesel hareketin karşılığıdır?

Soru 15:

Yatay zeminle 37° açı yapacak şekilde 50 m/s hızla fırlatılan bir taşın ulaşabileceği maksimum yükseklik nedir? (Hava sürtünmesini ihmal ediniz, yerçekimi ivmesinin büyüklüğünü g=10m/s 2 , sin37=0,6, cos37=0,8 alınız)

Soru 16:

I. İvme II. Momentum III. Moment IV. Potansiyel Enerji V. Isı Enerjisi Yukarıda verilenlerden hangileri vektörel büyüklüktür?

Soru 17:

Verilen bilgilerden hangisi vektörel bir büyüklüktür ?

Soru 18:

30 m yükseklikteki bir binanın tepesinden 5 m/s hızla aşağı doğru atılan cismin, yere çarptığı andaki hızı nedir?(Hava sürtünmesini ihmal ediniz, yerçekimi ivmesinin büyüklüğünü g =10 m/s 2 alınız.)

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi SI birim sisteminde elektrik akımının birimidir?

Soru 20:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi günümüzde kullanılan ya da geçmişte kullanılan birim sistemlerinden değildir?