logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Biyoloji

Soru 1:

"Çekirdek asitleri içerisindeki nükleotitlere bağlı olan fosfodiester bağlarının koparılmasını sağlar." Yukarıda işlevi verilen enzim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hücre bölünmesi sırasında, kromozomların ayrılmasında meydana gelen hatalar nedeniyle, normal kromozom setinde bir ya da birkaç kromozomun eksilmesi ya da artması durumudur?

Soru 3:

"Eğer bir organ fazla kullanılıyorsa, o organ gelişmesini sürdürerek, daha etkin bir yapı kazanır, aksine kullanılmayan organlar körelir, canlının kazandığı bu özellikler gelecek döllere geçer”, şeklinde özetlenen varsayım hangisidir?

Soru 4:

Canlıların sınıflandırmasıyla ilgili ilk çalışmalar kim tarafından yapılmıştır*

Soru 5:

Kompleks moleküllerini hiç değişikliğe uğramadan sadece 2 kere üretebilen Kompleks molekülleri üretebilmek için gerekli şifre molekülleri olan Şifre moleküllerini de değiştirmeden çoğaltabilen Moleküler mimarisi için gereksinim duyduğu enerjisini üretebilen ve enzim sistemi olan En sonunda kendisini de hiç değişikliğe uğramadan çoğaltabilen Yukarıdaki seçeneklerden hangileri hücreye ait özelliklerdir?

Soru 6:

Yaprak, yapı bakımından gövdedeki dokuların aynısını içermektedir. Yapı bakımından son derece benzer olan yaprak ve gövde bir takım özellikleriyle birbirinden ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi sözü edilen ayrı özelliklerden biri değildir ?

Soru 7:

Zigotun bölünmesi çekirdek bölünmesi ile başlar bunu daha sonra sitoplazma bölünmesi izler. Zigot blastomer adı verilen iki kardeş hücreye ayrılır. Bölünen hücrelerden oluşmuş içi dolu dut şeklindeki yapıya morula adı verilir. Blastomerlerin oluşması sırasında vitellus tamamen pasif davranır ve her bir blastomere pasif olarak dağılır. Yukarıdakilerden hangisi segmentsayon için doğru verilmiştir?

Soru 8:

Populasyonlar arasında çiftleşmeyi ve verimli döller meydana getirmeyi önleyen her etkileşme ne ad verilir?

Soru 9:

İnsülin hormonunun görevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi, gonadlar ile ilgili doğru değildir ?

Soru 11:

Eski devirlerde yaşayan canlıların kalıntılarının bulunması, sınıflandırılması, dağılımı, yoğunluğu ve yaşantılarına ilişkin yorumlarıyla uğraşan bilim dalına ne denir?

Soru 12:

1. Sadece Omurgalı Hayvan gruplarında ve sadece kalpte bulunur. 2. Çekirdekler sarkolemmanın kenarına dizilmiş şekildedir. 3. Kalp kası ileri derecede farklılaşmıştır. Bu nedenle yenilenme yeteneği bulunmamaktadır. Yukarıda kalp kası ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Yanda verilen oluşum şeması aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 14:

Canlıların sudan karaya çıkmasını sağlayan en önemli gelişim nedir?

Soru 15:

Aşağıdaki görsel, segmentasyonun hangi evresini gösterir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ektodermden meydana gelen yapılardan değildir ?

Soru 17:

Göze rengini veren nedir?

Soru 18:

Fungus kolonilerini oluşturan genellikle, ince, uzun ve saydam mikroskopik flamentler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bakteri virüsleri olan bakteriyofajların çoğalması aşamasındaki salınım esnasında gerçekleşir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ektodermden meydana delen yapılar arasında yer almaz ?