logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Biyoloji 1

Soru 1:

Radyer simetrili ya da simetrisiz çok hücreli, vücut hücreleri diğer çok hücrelilerden farklı olarak doku ve organları meydana getirmeyen, duyu, sinir ve kas hücreleri de bulunmayan ve bütün hayatsal olayları birbirinden bağımsız olan hücreler tarafından meydana getirilen canlı grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi iletim dokuda bulunur?

Soru 3:

Proteazlar Karbonhidrazlar Esterazlar Ribonükleazlar Yukarıdakilerden hangisi / hangileri parçaladıkları besin gruplarına göre sınıflandırılan hidroliz grupları arasında yer almaktadır?

Soru 4:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri kök ve gövde arasındaki belirgin farklardandır? I. Gövdenin yanal organları dışsal kökenli, kökün içsel kökenlidir II.Her iki organda interkalar büyüme ile uzama gösterir III.Gövde belirli bölgelerinde düğüm noktaları taşır, kök ise taşımaz IV. Gövde büyüme noktaları, tomurcuk pulları ile korunurken, kök ise yüksük içerir.

Soru 5:

Bakteri kromozomdan bağımsız olarak çoğalan, kromozomundan ayrı küçük DNA parçalarına ne ad verilir?

Soru 6:

Açık dolaşım sistemindeki dokuları yıkayan vücut sıvısına ne ad verilir?

Soru 7:

Görevi protein sentezinde mRNA daki bilgiyi aminoasit dizisi şekline dönüştürmek olan organel hangisidir?

Soru 8:

Zarla çevrili bir çekirdekleri olmayan hücre tipine ne ad verilir?

Soru 9:

Bağırsak kanalının son 15-20 cm’lik bölümüne ....., rektumunda dışarıya açılan çıkış deliğine .... adı verilir. Boşluklara sırası ile hangi ifadeler gelmelidir?

Soru 10:

Hücre zarında polarize durumun yani kutuplaşmanın bozulması, iç kısmın (+), dış kısmın (-) yüklü olması durumuna ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iletim dokusuna ait bir elemandır?

Soru 12:

Aşağıdaki organik maddelerden hangisi canlının yapısında yönetici görevine sahiptir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi inorganik asittir?

Soru 14:

Gram-pozitif bakteriler lizozim ile muamele edildiğinde hücre duvarı parçalandıktan sonra kalan yapıya ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bir plastid tipidir?

Soru 16:

Aşağıdaki endokrin bez-hormon eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır ?

Soru 17:

I. Klorofil a ve yardımcı pigmentler güneş enerjisini soğurur. II. Bu moleküllerdeki elektronlar uyarılır ve enerji seviyeleri düşer. III. Uyarılmış durumdaki elektronlarda bulunan enerjini bir kısmı ile su molekülü ayrıştırılır. Böylece oksijen (O2) açığa çıkar ve atmosfere verilir. IV. Enerjinin bir kısmı, canlılarda kimyasal enerjinin depo şekli olan ATP molekülü şeklinde depo edilir. Işık tepkimelerinde gerçekleşen olaylar hangi şıkta doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ksilemin ana bileşenlerinden biridir?

Soru 19:

İki glikoz monomerinin 1. ve 4. karbonlarına bağlı hidroksil (-OH) grupları arasından bir su (H 2 O) çıkışı ile oluşan bağlara ne ad verilir?

Soru 20:

Aksonlar miyelinli veya miyelinsiz aksonlar olarak iki tiptir. Miyeline sahip olan aksonlarda bilgi iletimi daha hızlı gerçekleşir. Miyelin kılıf bazı bölgelerde kesintiye uğrar, bu bölgelere ........... adı verilir. Yukarıdaki boşluklu yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?