logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Basın Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi basın hayatı ile ilgili olarak 1945-1950 döneminde yaşanan gelişmelerden değildir?

Soru 2:

I. Karadeniz Haritası II. Gazavat Der Diyar-ı Bosna III. Gramaire Turque IV. İran Haritası Yukarıdakilerden hangileri 1729-1742 yılları arasında Müteferrika Matbaası’nda basılan haritalara ilişkindir?

Soru 3:

Seçeneklerden hangisi Darbeler dönemine denk gelmektedir?

Soru 4:

Aşağıdaki olaylardan hangisi yazarlar, gazeteciler ve sanatçıların İstanbul’da “Düşünceye Özgürlük” adıyla bir protesto yürüyüşü düzenlemesine neden olmuştur?

Soru 5:

Türkiye’de 1990’ların ortasında toplam gazete tirajının basın tarihindeki en yüksek düzeye ulaşmasının başlıca nedeni hangisidir?

Soru 6:

12 Eylül döneminin ardından müstehcen yayınları engellemek için çıkarılan kanun hangisidir?

Soru 7:

Tanin Gazetesi yayın hayatına hangi tarihte başlamıştır?

Soru 8:

1980’li yıllarda mahkemeler tarafından toplatılmasına karar verilen yayınlar ne yapılır?

Soru 9:

1924 tarihinde yayına başlayıp günümüze kadar yayın hayatına devam eden gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 1950 tarihli Basın Kanunu'nun hükümleri arasında yer almaz?

Soru 11:

Aşağıdaki gazetelerden hangisi 1984 yılında bir tesis kurarak Anadolu’da yayıncılık faaliyetlerini başlatmıştır?

Soru 12:

Sadrazam Âli Paşa döneminde hazırlanan ve Âli Kararname diye adlandırılan 17 Mart 1867 tarihli düzenleme ile basına daha sıkı bir denetim getirilir. Gittikçe siyasallaşan ve kontrolden çıkan basını susturmaya yönelik bu kararnameye dayanılarak Muhbir gazetesi kapatılır, Âli Suavi sürülür. Ali Suavi nereye sürülmüştür?

Soru 13:

1980 yılında Milli Güvenlik Konseyi ülke yönetimine aşağıdakilerden hangi tarihte el koymuştur?

Soru 14:

1990’lı yıllar özellikle çağdaş Atatürkçü düşünceyi ve laikliği savunan aydınlara karşı saldırılarla başlar. Bunun ilk örneği hangi tarihte yaşanır?

Soru 15:

"................Gerek kağıt tahsisi veya resmi ilan desteği, gerekse kredi veya örtülü ödenek gibi doğrudan maddi yardımlarla iktidarlarca “beslendiği” öne sürülen iktidar yanlısı basın organları." boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 16:

I. Uzak şehirlere gazete götürülme imkanı çok düşüktür. II. Çıkarılan gazeteler haftalık gazetelerdir. III. Dergi ve kitapların %70'i İstanbul'da basılmaktadır. Yukarıdakilerden hangileri 1930-1945 yılları arasında çıkarılan gazetelerle ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

İstanbul Gazeteciler Cemiyeti hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 18:

Siyasal konuları işleyen yergileri ile tanınan yazar, İstanbul Darülfünûn Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İlk şiirlerini 1911 yılında Tecelli dergisinde yayımladı. 1913’te Tanin gazetesine girdi. Gazeteciliğin yanı sıra çeşitli kalemlerde kâtip olarak çalıştı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Cemal Paşa’nın özel kaleminde yer aldı ve Suriye’ye gitti. Askerden döndükten sonra bir süre öğretmenlik yaptı. 1918 yılında arkadaşlarıyla birlikte Akşam gazetesini çıkardı. Gazetesinde Millî Mücadele’yi desteklediği için tutuklandı. Serbest kalınca Anadolu’ya geçti. 1922 yılından sonra milletvekili olarak mecliste bulundu. Bahsedilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Gazeteci kökenli kişiler tarafından verilmiştir. II. Bu gensoruya göre gazetelerin vatandaşlara yanlış bilgi verdiği ileri sürülmektedir. III. Sonuç olarak da memleketin genel siyasetine dokunacak yayınların bakanlar kurulu tarafından kapatılacağı kararlaştırılır. Yukarıdakilerden hangileri 25 Temmuz 1931 tarihli Matbuat Kanunu ile ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi tahkikat komisyonuna verilen yetkilerden değildir?