logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Basın Tarihi

Soru 1:

Sorumlu müdür Editör Genel yayın yönetmeni Eser sahibi İmtiyaz sahibi 5187 sayılı yeni Basın Kanunu'na göre süreli yayınlarda eser sahibinin belli olmaması veya yayım sırasında ceza ehliyetine sahip bulunmaması ya da yurt dışında bulunması gibi durumlarda yukarıdakilerden hangileri sorumlu tutulur?

Soru 2:

Aşağıdaki yayınlardan hangisi çok partili yıllarda çıkarılmaya başlayan yayınlardan değildir?

Soru 3:

Haber üretim ve paylaşımındaki profesyonel sınırlamaları ortadan kaldırıp, üretimi bireyselleştiren, ticari medya kuruluşlarından bağımsızlaşmış haberciliğe ne denir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bayram gazetesi geleneğini yıkarak kendi gazetesini yayınlamaya devam etmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi ilk kez Namık Kemal tarafından dile getirilmiş yenilikçi bir düşüncedir?

Soru 6:

Mustafa Kemal’in talimatıyla, Kurtuluş Savaşı ile ilgili en doğru bilgileri halka hızlı bir şekilde iletmek ve ülke ile millet birliğini tehlikeye düşürücü kışkırtmalara karşı basın sahasında da tedbirler almak maksadıyla açılan ilk basın ajansı hangisidir?

Soru 7:

I. Haberin ulaştırılmasındaki hız/anındalık II. Sürekli güncelleme olanağı III. Malumatın çoğalması IV. Manipülasyon olanağının artması V. Haber kaynağının belirsizliği Gazete ve gazeteciler açısından internetin sunduğu olanaklar düşünüldüğünde, yukarıda verilenlerden hangileri olumlu olarak değerlendirilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de 1992 yılında kurulan özel televizyonlardan biridir?

Soru 9:

“Dünyada gazeteciliğin ve gazete yayımcılığının durumu konusunda araştırma yapıp raporlar sunan çeşitli örgütler bulunmaktadır. Bunlar arasında Dünya Gazeteler ve Yayımcılar Birliğinin her yıl çıkarttığı “…………….” başlıklı rapor tüm dünyada sektörün içinde bulunduğu yapısal durumu sergilemesi açısından önemlidir.” Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

7 Mayıs 1990’da test yayınına başlayan ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın desteğini alarak yurt içinde yayın yapan ilk özel televizyon hangisidir?

Soru 11:

1980’lere kadar, aşağıdaki gazetelerin hangisinde ekonomi sayfaları çokça görülür?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 3511 sayılı Basın Birliği Kuruluş Kanunu'nun kabul edildiği tarihtir?

Soru 13:

Temmuz 1950 tarihli Basın Kanunu, 1931 tarihli eski yasayı yürürlükten kaldırarak liberal bir yaklaşım getirir. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Basın Kanunu’nun başlıca özelliklerindendir? I. Gazete ve dergi çıkartmak için hükümetin izin ve ruhsat vermesine gerek  kalmamıştır, bir bildiri vermek yeterlidir. II“Kötü şöhretli” kişilerin gazetecilik yapmasını yasaklayan yoruma açık eski hükümler kaldırılmıştır. III. Basın davaları özel basın mahkemelerinde görülecek, böylece gazeteciler yıllar süren davalardan kurtulmuş olacaktır. IV. Cevap hakkı yeniden düzenlenmiş ve hakkın kullanılmasında basından yana tavır alınmıştır. V. Ceza sorumluluğu gazete sahipleri yerine yazar ve yazı işleri müdürleri üzerine bırakılmış, gazete sahipleri sadece hukuki ve mali sorumluluk üstlenmiştir.

Soru 14:

I. Harf Devriminin gerçekleştirilmesi. II. Öğretmenler Birliği tarafından dergiler çıkarılmıştır. III. İsyanlar ve politik çekişmeler basının ilerlemesine engel olmuştur. Yukarıdakilerden hangileri 1930-1945 yılları arasındaki basın sürecini özetler niteliktedir?

Soru 15:

Aşağıdaki yılların hangisinde Hürriyet gazetesinin günlük ortalama tirajı en yüksektir?

Soru 16:

Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal'in henüz Harbiye öğrencisi iken arkadaşı Ali Fethi ile birlikte çıkardığı gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

1990 yılı aşağıdaki hangi sebepten dolayı medya alanında kırılma noktası olarak görülür?

Soru 18:

Geçmişten bugüne gazete ve dergi sayfa sayılarının sürekli bir artış göstermesinin başlıca sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

II. Dünya Savaşı’nın yarattığı tedirgin ortamda, CHP iktidarda kalabilmek ve ülkeyi olası bir savaş tehlikesinden kurtarmak için yönetimde kontrolü ön plana çıkarır. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemde meydana gelen basınla ilgili gelişmelerden biri değildir?

Soru 20:

İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom’un öldürülmesi üzerine 11 ilde sıkıyönetim ilân edilir. Birkaç gün sonra da 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu yürürlüğe girer. Sıkıyönetim komutanlarına oldukça geniş yetkiler veren bu kanunla; parti, dernek, sendika kapatma, mektup ve haberleşmeyi sansür etme, basın ve yayını denetleme yetkileri tanınır ve bu olaylar sonunda .........harekatı başlatılır.Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?