logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Düşünce Tarihi

Soru 1:

I. İslâm felsefesi yoluyla klasik Yunan felsefesinin Batı’ya geçmesi II. Batı felsefesini iyi bilmek için, İslâm felsefesini iyi bilmenin gerekliliği III. Müslüman filozofların kendilerine has felsefî düşünceleri IV. Metafizik, mantık, ahlâk felsefesi gibi öğretileri İslâm felsefesinden almaları Yukarıdakilerden hangileri İslâm felsefesinin Batı’ya tesirinin ana nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çağdaş kavramların önceki tarihleri değerlendirirken dikkate almak anlamına gelen düşünme hatasıdır?

Soru 3:

İlk Müslüman filozof kimdir?

Soru 4:

Bîrûnî’nin Sanskritçe’den Arapça'ya yaptığı çevirilerden günümüze ulaşan bir örnek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İslâm’ın asli inanç ilkelerine aykırı olmadıkça yabancı kültürlerden felsefi ve ilmi hakikatleri almanın meşru olduğunu ileri süren İslam düşünürü kimdir?

Soru 6:

Osmanlı düşüncesinde yatay bilincin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi gözlem ve deneye önem vermesiyle tanınan ve bunları matematik diliyle açıklama çabasıyla farklı olan bir düşünürdür?

Soru 8:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi günümüz için geçerli olan bir takım kavram ya da anlayışları, bu kavram ya da anlayışların söz konusu olmadığı zaman dilimlerinde aramakla ortaya çıkmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

İbn Bacce’nin ahlak ve siyaset konusundaki fikirleri hangi Müslüman filozofla benzerlik gösterir?

Soru 11:

İslam dünyasında sırf felsefe yapmak ve felsefeyi kendi fikirlerini yaymak için kullanan toplum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Yunan felsefesinin tercümesiyle beraber, Müslümanlar tarafından tanınan felsefe, Müslüman düşünürleri üçe ayırdı. Aşağıdakilerden hangisi kelâmcıların temsil ettiği gruptur?

Soru 13:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi sadece akıl yürütmenin ve araştırmanın en yüksek yetkinlik derecesine ulaşmak için yeterli olmadığını savunmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi insanın ihtiyaç duyduğu her şeyin Kur’an ve hadislerin zahirinde mevcut olduğunu, Kur’an ve sünnet dışındaki dinle ilgili diğer yorum ve görüşlerin bid’at olduğunu savunanlardan değildir ?

Soru 15:

Cemâleddîn Afgânî'nin  materyalistlere karşı yazdığı en önemli eserinin adı nedir

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi İbn Bacce’nin felsefe alanında yazdığı eserlerinden değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki filozoflardan hangisi İbn Sînâ’dan etkilenen ilk Yahudi filozoflar arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Guillaume d’Auvergne’nin çeşitli eserlerinde Aristo ile yan yana müracaat ettiği ve “Asil Filozof” dediği Müslüman filozoftur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlıların fizik ve metafizik araştırmalarına verdikleri addır?

Soru 20:

I Musukiye ait meseleler II Tabiiyyâta ait meseleler III Gök hakkındaki meseleler IV Tarihe ait meseleler V  Alemle ilgili meseleler İslâm dünyasında gerek müstakil tehâfüt, gerekse mevcut olan bir tehâfütün yorumu tarzında,Gazali ve İbn Rüşd’ün Tehâfüt’leri ekseninde kaleme alınan  gelenek kapsamında on iki eser yazılmıştır. Bu eserlerin konularını hangi başlıklar altında toplanmıştır?