logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yaşayan Dünya Dinleri

Soru 1:

Hangisi dinler tarihinin mi dolayısıyla bir din ve felsefe tarihinin mi dolayısıyla da felsefi bir sistem mi olduğu zaman zaman tartışılan bir konudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Cayinistlere göre beş büyük yemin/mahabavrata olarak adlandırılan eylemlerden birisidir?

Soru 3:

Budist, özelde Budist manastır topluluğunu ifade eden kelime ve manastır hayatını düzenleyen Budist kutsal kitabının ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Çeşitli inanç konularında farklı yorumlamalara bağlı olarak ortaya çıkan akımlara ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıda verilen Budizm ile ilgili bilgilerden hangileri doğrudur?I-Budizm’in tarihi, Goutoma Siddhartha’ya kadar geri gider.II-Buddha’nın faaliyet sahası hayatı boyunca kuzey Hindistan ve Hindistan’ın güneyindeki birkaç küçük toplumla sınırlı kaldı.III-Kral Aşaoka’nın Budizmi din olarak kabul etmesine kadar Budizm Hindistan dışında yayılmamıştır.IV-Yedinci yüzyıla kadar Budizm Hindistan’da gelişti ancak bu tarihten sonra burada, sanghanın gücündeki düşüş, laik desteğin azalması, Cayinizm’in yayılması ile bir çöküş yaşadı.

Soru 6:

Aşağıdaki yöntemlerden hangisinde dini fenomenler anlaşılmaya çalışılır ?

Soru 7:

I. Samithalar II. Cayinistler III. Brahmanlar IV. udistler V. Upanişadlar Vedalar dini kendi içinde yukarıdakilerden hangilerinde üçlü bir evrilme safhası gösterir?

Soru 8:

Osmanlı döneminde dinler tarihi bilim dalı hangi yüzyıldan itibaren eğitim kurumlarında yer almıştır?

Soru 9:

Sihler aşağıdaki inançların hangisini esas alırlar?

Soru 10:

712 yılında İmparatoriçe Gemmei’nin emriyle Ono-Yasumaro isimli bir subay tarafından sözlü rivayetlerden derlenen ve ‘eski olayların hikayesi’ anlamına gelen bu kitap dünyanın yaratılışından 628 yılına kadar Japonya’nın tarihini anlatır. Bahsi geçen kitap aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Taoizmin zenginlik tanrısıdır?

Soru 12:

Cayin toplumu (samga), keşişler (erkek-kadın) ve keşiş olmayan laikler olmak üzere ikiye ayrılmasının nedeni nedir?

Soru 13:

İslâm-Hinduizm’in karşılıklı etkileşiminin bir sonucu olarak, her ikisini uzlaştırmaya yönelik hareketlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan, hem Hinduizm hem de İslâm’dan alınmış inançları içeren din aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Topluma karşı herhangi bir sorumluluk taşımayan, kendi kurtuluşlarını, yani bireysel kurtuluşu gerçekleştirmeyi esas alan Buddha mezhebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“Henoteizm” ne anlama gelmektedir?

Soru 16:

Din kavramı ne zamandan beri vardır?

Soru 17:

Hangisi Hint yarımadasında ortaya çıkan ve günümüzde varlığını sürdüren dinlerden sayılamaz?

Soru 18:

Hangi yıldan itibaren Asya’daki yenilenmiş Budist faaliyetle beraber Budizm Hindistan’da bir canlanma yaşamıştır?

Soru 19:

Devlet Şintoizm’i, hükümete bağlı seküler bir yapı olmakla birlikte, tapınaklar aracılığı ile merkezinde imparatora bağlılığın olduğu Japon kimliğini oluşturmada önemli bir işlev görmüştür fakat aşağıda verilen hangi olaydan sonra bu yapı ortadan kalkmıştır?

Soru 20:

Hangisi Çin dinlerinden birisidir?