logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşayan Dünya Dinleri

Soru 1:

I. Yahudilik, hem dini hem de milli boyutu olan bir kavramdır. II. Yahudilik, kişinin hayatının bütününü kuşatan bir hayat tarzı, bir kültürdür. III. Yahudilik, monolitik bir sistemdir. IV. Yahudilik olgusu tarih boyunca ortaya çıkan tüm etnik, coğrafi ve sair ayrışmaların üstünde, ahit yoluyla birbirine bağlanmış tek bir topluluk ve tek bir kavim olma tecrübesini ve idealini taşımaktadır. V. Yahudiliğin en belirgin özelliği, politeist bir ortamda tek Tanrı inancını (monoteizm) yerleştirmesidir. VI. Yahudilik’te dogmalar koleksiyonu çoktur. Yukarıdaki Yahudilikle ilgili ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Sabi kutsal kitapları arasında en önemli yeri oluşturan temel kitaplardandır?

Soru 3:

İznik Konsili hangi tarihte yapılmıştır?

Soru 4:

Kabeyi inşa eden peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yahudilikle ilgili söylenemez?

Soru 6:

Aşağıda verilen bilgilerin hangileri Protestanlığın genel özelliklerindendir? I-Papa tek otorite değildir ve yanılmazlığı yoktur. Hıristiyanlığı bilen herkes otoritedir. II-Kilisede hiyerarşi olamaz. Papanın ve piskoposların Hıristiyanlar üzerinde, onlara hizmet dışında yetkileri yoktur. III-Cemaat papaz olarak kimi seçerse kutsama işini yani vaftiz, evharistiya gibi ayinleri o yapar. IV-Dînî konularda başvurulacak tek kaynak Kutsal Kitap’tır; konsil kararları ve kilise dogmaları değildir.

Soru 7:

Budist dharmanın ikinci önemli yönünü  oluşturan varlığın üç özelliklerinden "anicca" teriminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Melek Cebrâil’in Meryem’e, İsa’nın doğumunu müjdelemesi günü olup ve 25 Mart’ta kutlanan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Tanrı’yla İsrailoğulları arasında geçen ahitleşme olayını ve ilgili hükümleri içeren kısım Tevrat’ta hangi bölümdür?

Soru 10:

Aşağıda verilen bilgilerden hangileri Mecusiliğin tarihsel gelişimi ilgili verilen doğru bilgilerdir? I-Zerdüşt’le başlayan ve tek tanrı Mazda tapıcılığını ön plana çıkaran ilk inanç dönemi monoteizm içeren bir dönemdir. II-Persler zamanında Zerdüştçülüğün yayıldığı geniş alanlarda Zerdüşt’ün öğretilerinden yer yer ayrılmış olan bazı heretik ekollerin ortaya çıktığı görülür. III-Sasaniler döneminde Mecusilik düalist yapısıyla dikkati çeker. IV-Sasanilerin yıkılması ve İran’ın İslâm egemenliğine girmesiyle birlikte Mecusilik hızla yayılmaya başlamıştır.

Soru 11:

“Evrensel” anlamına gelen ve kendisini tüm Hristiyanların temsilcisi kabul eden, günümüzde sayı ve tarihi yapı açısından en büyük Hristiyan mezhebi hangisidir?

Soru 12:

Annonciation nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’in Hıristiyanlığı ifade etmek için kullandığı kelimedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Philo’nun beş prensiplik amentüsü’nden değildir?

Soru 15:

Budistlerin toplu ibadet yaptıkları tatil günü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, Hıristiyanların kutsal kitap külliyatı olarak kabul edilen 27 kitaptan meydana gelen Yeni Ahit’in tarihi kitapları arasında yer almaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Hinduizm kutsal metinlerinden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi, batıdan sonra Hıristiyanlığın girdiği ilk ülkedir?

Soru 19:

Hangisi bugün İsrail toplumunun Asya ve Afrika kökenlilerine verilen isimdir?

Soru 20:

Aşağıdaki namazlardan hangisi Vacip namazları arasında yer almaktadır?