logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

Mimar Vedat ve Mimar Kemalettin'in temsilcisi olduğu üslup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Günümüzde yapılanan küresel tarih aşağıdakilerden hangisini içermez?

Soru 3:

İtalya’da başlayan yeniden doğuşun yaşandığı ilk kent aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Modernleşmeyle gelen değişimlerden biri de za­man kavramıyla ilgilidir. Aşağıdakilerden hangisi bu değişimle ilgili değildir?

Soru 5:

Osmanlı'da, daha çok Tanrının niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışıyla açıklayan dinî ve felsefi akım olan tasavvuf geleneğinin hâkim olduğu sufilerin yaşadığı yere ne ad verilmekteydi?

Soru 6:

Her ülkede  sanayi üretimini tanıtmak için Dünya Sanayi Fuarları kurulmaya başlandı. Aşağıdakilerden hangisi bu fuarlar kapsamında inşa edilen yapılardan biridir?

Soru 7:

Peter Burke’ye göre, “ kültür tarihi kavramı eskiden “yüksek kültür” anlamına geldiği halde, zamanla ne olmuştur?

Soru 8:

Kültürel alışveriş çerçevesinde değerlendirilen ve Slav dillerinden Batı dillerine dek yayılan Türkçe ‘yoğurt’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisi çerçevesinde değerlendirilebilir?

Soru 9:

İlahi Komedyanın yazarı kimdir?

Soru 10:

Aşağıdaki yazarlardan hangisinin kaleme aldığı Decameron adlı eser dünya edebiyatının ilk yazılı öyküleri arasına girmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Balyan ailesi tarafından inşa edilmemiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, kültür tarihinin yararlandığı bilim alanlarından biri değildir?

Soru 13:

Kültür tarihi inceleme alanına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir ?

Soru 14:

I. İngiliz filozof, bilim adamı, hukukçu, Francis Bacon (1561-1626), bilimsel metodolojinin temellerini atmıştır. II. Desiderius Erasmus, bağımsız olarak İngiliz Kilisesini başına geçmesini eleştirdiği için idam edilmiştir. III. William Shakespeare, bu dönemde yaşamıştır. Avrupa Rönesans’ında edebiyat ve felsefe için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Hangisi Leonardo da Vinci’nin eseri değildir?

Soru 16:

Hayvan, bitki ve mineraller toplanırdı. Herkes yeni bulgusunu gösterir ve bunlarla da övünürdü. Koleksiyonlarını göstermek için geceler düzenlenir ve bu tür toplantılar sosyal yaşamın bir parçası olurdu. Yukarıda bahsi geçenlerin gerçekleştiği odalara ne ad verilirdi?

Soru 17:

I – Floransa ve Napoli’de ortaya çıkmıştır. II – Bir eğitim reformu olarak değerlendirmek gerekir. III – Toplumsal örgütlerde kadınların da yer almasının yolunu açmıştır. Rönesans döneminde hümanizm ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Raimond d’Aranco'nun sanayileşmenin sıradan üretimine farklı olma kaygısıyla öne çıkan “yeni sanat” anlayışına ne ad verilir?

Soru 19:

20. yüzyılda kitlesel gençlik, öğrenci ve sendika hareketleri hangi yıl ile birlikte  adlandırılmaktadır?