logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

yüzyılda ortaçağ kültürünün gelişiminin yükselişine zemin hazırlayan en önemli etken nedir?

Soru 2:

Toplumların kültür tarihlerinin oluşturulmaması, insanların ve toplumların kültür tarihlerini bilmemeleri ve resmi ideolojilerin nesnel tarih öğrenimine çoğu kez engel olmaları, aşağıdaki durumlardan hangisini doğurur?

Soru 3:

I. Osmanlı’nın Fars kültürünü benimsemesi ve Farsçanın edebiyat sanat dili olarak Osmanlı topraklarına girmesi II. İtalya’da gelişen ve tüm Avrupa’yı saran Rönesans etkisi III. Fransız denizaşırı departmanlarında yerli halk Afrikalı olmasına rağmen Fransız yurttaşı olması Yukarıdaki gelişmeler kültürün hangi özelliğini göstermektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, ‘Bir topluluğun ya da bireyin kendi kültürünün değerlerini yüce ve tek kabul ederek farklı kültürleri kendi değer sistemiyle yargılaması (bu çoğu zaman küçümseme ya da tehlikeli görme şeklindedir)” tanımının karşılığıdır?

Soru 5:

Avrupa Ortaçağ felsefesi neye dayanır?

Soru 6:

Hangisi keşiflerin sonuçlarından biri değildir?

Soru 7:

8. yüzyıl Avrupasının karmaşık ortamında bütünleşmiş ve tek parça halinde bir Avrupa hayal eden Frank kralı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Avrupa’nın yeni dünya üzerinde sömürgeler edinerek zenginleşmesini sağlayan kâşiflerden hangisi Hindistan’ı keşfetmiştir?

Soru 9:

Ortaçağda yoğun olarak kullanılan, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca gibi dillerin de kökeninde olan Latince hangi kültürden miras kalmıştır?

Soru 10:

Avrupa tarihinde 5. ve 15. yüzyıllar arasını kapsayan Ortaçağı aşağıdaki hangi tarihi gelişmelerle tanımlamak mümkündür?

Soru 11:

Kültür tarihinin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışı ve yükselişi hangi yıllarda ortaya çıkmıştır?

Soru 12:

15. Yüzyılda hangi İtalyan kent devleti Adriyatik’in kontrolü konusunda Osmanlı İmparatorluğu ile sorunlar yaşamıştır?

Soru 13:

Kültür tarihinin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışı ve yükselişi hangi yıllardan sonra olmuştur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Michelangelo Buonarroti’nin eserlerinden biridir?

Soru 15:

İtalyan hümanizminde başlangıç olarak geçen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

"Kültür etkileşimi, kültürleşme, kültür çatışmaları gibi konular günümüzde önem kazanan bir başka sorundur. Bozkurt Güvenç, bu sorunu sorgularken insanoğlunun yüzyıllardan beri 'Kimiz, kimlerdeniz, nereden gelmiş, nereye gideriz?' sorusunu yanıtlamaya çalıştığını ama yanıtların kişiden kişiye, toplumdan topluma, üstelik zamanla değiştiğini, sorunun aynen kaldığını vurguluyor." Burada bahsedilen sorun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Avrupa’nın 10. yüzyıldan sonraki gelişimini belirleyen ve ortaçağ kültürünü yeniden yapılandıran temel unsur aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 18:

Ağaç oyma tekniği kullanılan ilk matbaa hangi ülkede icat edilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi büyük ölçüde Gotik stilin kapsamında dışında kalmıştır?

Soru 20:

Rönesans hümanistlerinin, klasik gelenekten kopan ve farklılaşan ortaçağı bir ara geçiş dönemi olarak gördükleri, Antikçağ ile Rönesans arasındaki bin yıllık sürece ne ad verilmektedir?