logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

I. İtalya, farklı yönetim ve üretim güçlerine sahipti II. Katalokin merkezi konumda Roma vardı. III. Napoli, krallık ile yönetilmekteydi. İtalya kent devletleri ve etkileri için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

I. Gelenek ve görenekler II. Düşünsel eğilimler ve sanatlar III. İnançlar IV. Ahlaksal kurallar V. Yetenek ve alışkanlıklar Kültür kavramı yukarıdakilerden hangilerini içine alır?

Soru 3:

Ortaçağda yoğun olarak kullanılan, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca gibi dillerin de kökeninde olan Latince hangi kültürden miras kalmıştır?

Soru 4:

Fernand Braudel'in Akdeniz Uygarlıkları isimli eseri aşağıdaki konulardan hangisini kapsamamaktadır?

Soru 5:

Modern varoluşçuluğun babası olarak kabul edilen düşünür kimdir?

Soru 6:

I. Polonya bilim ve astronomi konusunda Kopernik’le dünyanın evrenin, merkezi olmadığı teorisini ortaya atmıştır. II. Ticarette etkin kent, Napoli’dir. III. Tarım, bölgenin ekonomik açıdan gelişmesini sağlamıştır. Kuzey Rönesansı için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 7:

I –İtalya’da Rönesans’ın yaşandığı ilke kent, Napoli’dir. II – Leonardo da Vinci bu dönemde yaşamıştır. III – Doğanın ve insanın detayları desenle işlenmiştir. Rönesans dönemi İtalya için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

15. yüzyıldan itibaren Avrupa’da önemli ekonomik gelişmeler olmuş ve kapitalist bir çağ başlamıştır. Bu gelişmelerin sebepleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak yer almaktadır? I. Coğrafi keşifler ve keşfedilen topraklardan sağlanan yeni gelirler II. Denizaşırı geniş ticaret ağı III. Denizaşırı maden işletmeciliği IV. Feodal sistemin gelişmesi

Soru 9:

Tüm Batı ve Orta Avrupa için 10. yüzyıla kadar geçerli olan resmi dil hangisidir?

Soru 10:

Küresel eğilimler, kurumlar, hareketler, kriz ve sarsıntılar aşağıdakilerden hangisinin inceleme alanı olmalıdır?

Soru 11:

Osmanlı Devleti yönetim ve kültür alanında modernleşme çabaları çerçevesinde yapılan reformlar ve çalışmalar daha çok hangi devlet örnek alınarak yapılmaya çalışılmıştır?

Soru 12:

I. Gramer II. Retorik III. Tarih IV. Felsefe V. Ahlak felsefesi VI. Coğrafya Yukarıda verilenlerden hangileri hümanizm düşüncesinin eğitim ve öğretim yaptığı konular arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Teknik gelişmelere paralel olarak, mimaride ahşap örtü sistemlerinin yerini taş tonozlara bıraktığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

‘Osmanlıların Fars kültürünün etkisi altında kalmaları, hatta onu benimsemeleri’ neyin göstergesidir?

Soru 15:

Diyalektik materyalizm kuramlarını geliştiren ve elde edilen kârın daha iyi bir dünya için insancıl ve toplumsal bir biçimde eşit olarak dağıtılması gerektiğini savunan düşünürler kimlerdir?

Soru 16:

I. İtalya’da rönesansın yaşandığı ilke kent, Napoli’dir. II. Leonardo da Vinci bu dönemde yaşamıştır. III. Doğanın ve insanın detayları desenle işlenmiştir. Rönesans dönemi İtalya için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Avrupa tarihindeki ilk merkezi yönetim ve bütünleşik Avrupa fikrinin ilk denemesi aşağıdakilerden hangisinin döneminde görülmüştür?

Soru 18:

Tarih kültürler arasındaki etkileşimin aynı zamanda şiddetli bir çatışma alanı olduğunu gösterir.Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki ifadeye uygun bir örnektir?

Soru 19:

Hıristiyanlık için kutsal sayılan yerlerin Müslümanlardan alınması amacıyla düzenlenen haçlı seferleri hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi matbaanın bulunmasının etkilerinden biri değildir?