logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

“…………. göre, Batı, 15. yüzyılın sonlarından itibaren dünya ekonomisinde merkez konumundaydı. Ekonomik gücünü yeni ortaya çıkan köle ticaretiyle sağlıyordu, çünkü kölelerin çalıştırıldığı Meksika, Peru ya da Brezilya maden ocaklarından çıkarılan altın, gümüş, gemilerle İspanya limanlarına getiriliyor ve buradan tüm Avrupa’ya ihraç ediliyordu.” Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 2:

Sosyal ve kültürel tarihlerin yazılabileceğini kanıtlayan, Maddi Medeniyet ve Kapitalizm kitabının yazarı olan tarihçi, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Şarlmanın bütünleşik Avrupa hayalinin bir yansıması olan Aachen sarayının sanatsal yönden Roma imparatorluğunun stilini uyarlamaya çalıştığı öğeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kültürel bir etkilenme sürecinde bir kültürün öteki bir kültürün etkisiyle evrim ve değişim sürecine girmesine ne ad verilir?

Soru 5:

Jakob Burckhardt italya Rönesans’ını incelediği çalışmasında neyi ele almıştır?

Soru 6:

Dünya uygarlığının temeli hangi çağa dayanır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 1955’de SSCB önderliğinde NATO'ya karşı olarak kurulmuştur?

Soru 8:

“Kültürel bir etkilenme sürecinde bir kültürün öteki bir kültürün etkisiyle evrim ve değişim sürecine girmesi” kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hıristiyanlık için kutsal sayılan yerlerin Müslümanlardan alınması amacıyla düzenlenen haçlı seferleri hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir?

Soru 10:

Aşağıdaki sanat akımlarından hangisi Ortaçağ'da ortaya çıkmıştır?

Soru 11:

I. Yeni çağ, savaşlar dönemidir. II. Topçuluk, yeniçağ döneminde gelişmiştir. III. Londra’da ekonomik anlamda yeni yöntemler geliştirilmiştir. Yeni çağı hazırlayan faktörler ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Yüzyılda Osmanlıda edebiyat alanında görülmeye başlayan modernleşme etkileriyle batılı formlarda ilk edebi ürün veren yazarımız kimdir?

Soru 13:

Bilimsel metodolojinin temellerini kim atmıştır?

Soru 14:

Karolenj Rönesansı olarak adlandırılan, dönemin önde gelen entelektüellerini saray çevresinde toplayarak büyük bir kültürel atılım gerçekleştiren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

"Roma İmparatorluğu’nun yıkılışına ve “ortaçağ” adı verilen tarihsel ayrımın başlamasına zemin hazırlayan istilalar ve göçler dizisi, M.S. 4. yüzyılın ortalarında, sebebi bilinmeyen bir kaynaşma sonucu Hunların batıya doğru göç etmeleri ve bu hareket sırasında önlerine çıkan çoğu Cermen kökenli pek çok kavmin yer değiştirmesine yol açmaları ile başlamıştır." Kavimler Göçü ile ilgili yukarıdaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

"Arzu Tramvayı" eseri aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi 13. Yüzyılda yaşanan en önemli gelişmelerdendir?

Soru 18:

Erken Osmanlı Dönemi adlandırması hangi yüzyıl ortalarına kadar olan dönemi kapsar?

Soru 19:

I. Floransa ve Napoli’de ortaya çıkmıştır. II. Bir eğitim reformu olarak değerlendirmek gerekir. III. Toplumsal örgütlerde kadınların da yer almasının yolunu açmıştır. Rönesans döneminde hümanizm ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Merkantilizm kavramı ilk kez kim tarafından adlandırılmıştır?