logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

I. Bütünleşmiş ve tek parça Avrupa oluşturma II. Batı Roma İmparatorluğu’nu yeniden canlandırma III. Dil ve eğitim sistemini yeniden düzenleme IV. Kavimler Göçünü engelleme V. Sanat anlayışında, özellikle mimaride köklü değişimler yapma Yukarıdakilerden hangileri Kral Şarlman’ın hayal ve amaçlarıdır?

Soru 2:

I. Masaccio, eserlerinde perspektif ve chiaroscura tekniğini kullanmıştır. II. Botticelli ve Donetolle, bu dönemde yaşamıştır. III. İnsan vücudunun anatomisi daha gerçekçi ifadeyle anlatılmıştır. Rönesans dönemi İtalya sanatı için yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdaki hangi hukukçu ve eğitimci 15. Yüzyılda eleştirel düşüncenin gelişmesinde İtalya’da kentlerde verdiği konferanslarla halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi küresel tarih konusu değildir?

Soru 5:

Aşağıda kültürel etkileşim konusunda sıralanan ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi Rönesans döneminde üretilen eserlerde sanatının kendine özgü ve içinde matematiği barındıran düzen ve uyumu gösteren kavram olarak gösterilebilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Fransız Tarihçi Fernand Braudel'in 2. Dünya Savaşı'nda esir tutulduğu Alman kamplarında yazmış olduğu eserin adıdır?

Soru 8:

Kültürlenmenin tek yönlü bir yol izleyip egemen kültür kimliğine bürünerek, ulusal ve yerel kültürleri istila edercesine yok edip saldırgan bir özellik kazanması aşağıdaki durumlardan hangisine neden olur?

Soru 9:

Kültürel etkileşim ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I-Hiçbir kültür, etkileşimden, değişimden ve çekişmelerden kendisini koruyamaz. II-Kültürel etkileşimin kökeninde göç olayı her zaman önemli rol oynamıştır. III-Kültürel etkileşimler uzun vadede yerleşik özellik kazanır.

Soru 10:

Avrupa’nın en büyük Gotik katedralleri hangi tarihler arasında yapılmıştır?

Soru 11:

Kültüre ilişkin aşağıdakilerden hangisini söyleyemeyiz?

Soru 12:

“Jakob Burckhardt adlı bilim adamı İtalya Rönesans’ını incelediği çalışmasında sadece tarihin önemli bir döneminin belirgin özelliklerini (resim, heykel sanatını, mimarisini, vb.) ele almamış, dönemin temel ekonomik yapısını, toplumsal kurumlarını, toplumsal iletişim biçimlerini ve günlük hayatı da araştırmıştır.” Bu ifade kültür tarihi alanının hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?

Soru 13:

“Kültürel bir etkilenme sürecinde bir kültürün öteki bir kültürün etkisiyle evrim ve değişim sürecine girmesi” kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

İtalyan yazar Giovanni Boccaccio’un veba salgınından kaçan bir grup Floransalının birbirlerine anlattıkları öyküler aracılığıyla 14. yüzyıl ortamının canlı bir portresini çizdiği ve realist edebiyatın ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserinin adı nedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Dante Alighieri'nin kendi yerel dilinde yazdığı ve İtalyan edebiyatının öncü başyapıtlarından biri olan İlahi Komedya’yının konusudur?

Soru 16:

Öncelikle ve özellikle mimaride belirginleşen Gotik sanat, nereden başlayarak tüm Avrupa’ya yayılmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Michelangelo Buonarroti’nin resim veya heykellerinden değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün özelliklerinden değildir?

Soru 19:

Dünyevi (Krallık) ve ruhani (Papalık) arasındaki güç mücadelesi aşağıdaki olaylardan hangisiyle müttefikliğe dönüşmüştür?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa ortaçağ felsefesinin temelini oluşturur?