logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Kültür Tarihi

Soru 1:

Önemli hümanist isim, İtalyan şair, yazar Giovanni Boccaccio (1313-1375) tarafından, 1348’de kara veba ile yıpranan Floransa’da asil ve zengin ailelerinin hayatlarını anlattığı eserinin adı nedir?

Soru 2:

Gotik stilin belirdiği ilk yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Reform Hareketinde bireyin para ödeyerek günahlarından arınması uygulaması temelinde başlayan karşı çıkış Martin Luther’in tezinin haklılığını göstermiştir. Sonuçta, bireyin Tanrı ile olan bağının İsa’ya inanmakla olabileceğini, araya başka bir aracının girmesinin gerekli olmadığı ve İncil’in yeniden okunması ve yorumlanması gerektiği düşüncesi haklılık kazanmıştır.Aşağıdakilerden hangisi bu tezin bir sonucu olarak uygulanmıştır?

Soru 4:

Ortaçağda bir hac mekânı olarak rağbet görmeye başlayan ilk yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sadece sanat alanında değil, Avrupa coğrafyasında sosyal, kültürel, politik alanlarda da değişime yol açmış ve insana ilişkin değer kavramları yenilemiştir?

Soru 6:

Öncelikle ve özellikle mimaride belirginleşen Gotik sanat, nereden başlayarak tüm Avrupa’ya yayılmıştır?

Soru 7:

Giovanni Boccaccio, ilk yazılı anlatı türü eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

6. yüzyılda Hıristiyanlığı kabul eden Cermen kökenli bir kavim olan Franklar, 8. yüzyıldan itibaren güçlenerek, büyük bir Hıristiyan imparatorluğu kurarlar. Çağın karmaşıklığına karşılık ve tek parça halindeki bir Avrupa hayal eden Frank kralı Şarman’ın (yaklaşık 742-814) bu girişimi, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti ve Doğu’da Ortodoks Hıristiyanlığın merkezi olan Konstantinopolis’e karşılık, Batı Roma İmparatorluğu’nu sahiplenme ve yeniden canlandırma girişimi hangi kavramla tanımlanır?

Soru 9:

Aşağıda verilenlerden hangisi kültür tarihi ile ilgili görüşlerden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel etkileşime örnek olarak verilemez?

Soru 11:

I-Kültürün evrim ve değişim geçirmesi, kültürün farklılaşmasıII- Egemen kültürün diğer kültürü yok etmesiIII- Yerel dillerin unutulması, tek ve egemen bir dilin ortaya çıkmasıYukarıdakilerden hangileri kültürlenmenin olumsuz sonuçlarıdır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kalkolotik çağın getirdiği yeniliklerdendir?

Soru 13:

Dünya tarihinden farklı olarak, küresel eğilimlerin, küresel kurumların, küresel hareketlerin, küresel kriz ve sarsıntıların tarihi üzerinde çalışan yeni tarihsel alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Machiavelli’nin “Prens” adlı eseri hangi alanla ilgili önermelerde bulunmuştur

Soru 15:

I. İletişim kuramı II. Sanat kuramı III. Televizyon IV. Müze ve arkeoloji çalışmaları V. İnternet Yukarıdaki maddelerden hangileri günümüzde kültür hayatının ve kültür tarihinin konusu olan unsurlar arasındadır?

Soru 16:

Kültürel bir etkilenme sürecinde, bir kültürün öteki bir kültürün etkisiyle evrim ve değişim sürecine girmesine ne denir?

Soru 17:

Sosyal-Kültürel tarihlerin yazılabileceğini araştırmalarıyla kanıtlayan Fransız tarihçi kimdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 13. yüzyıl sonrasında şehirleşmeyle başlayan ve her şehrin okulunun açılmasıyla yaygınlaşan okur yazarlığın bir sonucu olarak görülebilir?

Soru 19:

Kültür kuramlarını ve buna bağlı olarak kültürel evrim ve kültürel değişimleri inceleyen bilim dalı nedir?

Soru 20:

Otto Rönesansı döneminde (970 civarı), İsa’nın çarmıha gerilişi konusuna insancıl bir yaklaşım getiren, yuvarlak formların hâkim olduğu, ağır vücudun öne doğru bükülüşü, kolların fiziksel gerginliği ve yüz ifadesi ile katılıktan uzak, son derece gerçekçi bir yaklaşımla ele alınan ve Batı dünyasının anıtsal ölçüdeki ilk bağımsız heykellerinden sayılan ahşap örnek aşağıdakilerden hangisidir?