logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Tarihi

Soru 1:

Sanayi çağının eğitimcisidir. Ona göre eğitim, insanları maddi sefaletten kurtarmalıdır. Eğitimde artık sanayi işi esas alınmalıdır ve eğitim özellikle yoksullara bir meslek kazandırmalıdır. Yukarıda bahsedilen aydın aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1957 yılında Sovyetler Birliği’nin uzaya ilk insanı göndermesinden sonra Amerika’da yaşanan ve eğitim programlarında reform yapılmasına neden olan şok nedir?

Soru 3:

I. Avrupai tarzda ilk deniz ve kara mühendishanesi açılmıştır. II. Batı dili (Fransızca) öğretilmeye başlanmıştır. III. II. Mahmut zamanında Kabakçı Mustafa İsyanı ile kesintiye uğramıştır. IV . Açılan askerî ortaokulların adı idadidir. V. III. Selim gençleri eğitim amaçlı yurtdışına göndermiştir. Osmanlı Devleti'nde Tanzimat öncesi askeri reformlarıyla ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Bütün dünyada okulöncesi eğitimin simgesi olan “C¸ocuk Bahçesi” (Kindergarten) adlı okulöncesi eğitim kurumu kim tarafından kurulmuştur?

Soru 5:

Beytülhikme nedir?

Soru 6:

"Okullar, toplumdaki çarpık düzeni yeniden üretiyor ve bunu sağlayan ideolojiyi meşrulaştırıyorlar. Devletin ideolojik bir aygıtı olarak okulun işlevi, toplumsal işbölümünün ihtiyaçlarını karşılayacak, “uygun” eğilimler ve değerlere sahip özneleri üretmek, gerekli iş gücünü seçip sertifikalandırmaktır." şeklindeki düşünceler hangi akımda yer almaktadır?

Soru 7:

Ahilik hangi dönemde nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 8:

-  Her bir ders için özel “Laboratuvarlar” kurulmuştur - Laboratuvarlarda, öğrencilere yalnızca yardım ve rehberlik etme tarzında çalışan bir “ders öğretmeni” bulunmaktadır - Öğrenci, öğretmenden her ders alanından belirli bir ödev konusunu, bununla ilgili önergeleriyle birlikte almakta ve bu dersi hazırlamayı, imza vererek üstlenmektedir. Yukarıda anlatılan sınıf düzeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

“Dünyadaki yoksulluk ve sefaletin önde gelen nedenlerinden biri, yanlış eğitimdir” diyen, bedensel cezayı yasaklayan ve real konulara ağırlık veren eğitimci kimdir?

Soru 10:

Sultan II. Mahmud’un 1826’da Sultan II. Osman zamanından (1618-1622) beri bütün yenileşme girişimlerine muhalefet eden Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmasıyla hangi okul ortaya çıkmıştır?

Soru 11:

1869 MUN Genel Özellikler: MUN’nin hazırlanış süreci, bu süreçte etkili olan unsurlar, eğitim sistemi üzerinde meydana getirdiği değişimler ve doğurduğu nihai sonuçlardan biri değildir?

Soru 12:

I. Yazı ve konuşma değil, davranış ve sezgiler ön plandadır. II. Temelinde aşk ve vecd içinde bir eğitim bulunmaktadır. III. Bir şeyleri konuşmak değil, uygulamak esastır. IV. Amaç zahir ilimleri öğretmektedir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tekke ve zaviyelerde verilen eğitimin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat döneminde açılan ilk Osmanlı bilim akademisidir?

Soru 14:

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

Soru 15:

Güneş takvimini icat ederek, güneşin hareketlerini, yıl, ay, gün olarak hesaplamış olan medeniyet hangisidir?

Soru 16:

Osmanlı’da başta askeri alan olmak üzere çeşitli alanlarda yenileşme ve reform hareketlerine direnç gösteren Yeniçeri Ocağı’nın ortadan kaldırarak reform hareketlerine hız kazandıran padişah aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Çocuğu doğada, çok yönlü ve özgür olarak yetiştirmeyi öneren doğacı akımın temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İranlıların dini^ ve ahlaki eğitiminde güçlü ve devamlı etki yapan kişi hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Roma medeniyetinin eğitim, sanat, edebiyat vb. alanlarda yetiştirdiği en önemli isimlerden değildir?

Soru 20:

En sağlam eğitim kurumlarının, iş ve meslek olduğunu söyleyen ve Köy Enstitülerini kuran eğitimci aşağıdakilerden hangisidir?