logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Tarihi

Soru 1:

"MUN; örgün eğitimi ilk, orta ve yüksek olmak üzere üç kademe ayırarak bunlarda yer alacak kurumları belirlemiştir." MUN'a göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Postmodern düşünürler arasında sayılamaz?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan bilgilerden hangisi askeri eğitimle sınırlı ilk modern eğitim reformlarına örnek teşkil etmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi eğitimin tüm Hintliler’i kapsayacak düzeyde yaygınlaşmasını engelleyen en önemli etkendir?

Soru 5:

Alman idealistlerinin “eğitim, insanı ahlaklı yapmak sanatıdır” görüşünü savunur. Rousseau’ya karşı görüşler savunur; insanı insan yapan doğaya uygunluğu değil bir kültür varlığı olmasıdır, insan doğadan uzaklaştıkça insan olur der. Eğitimi, devletin bir fonksiyonu olarak değerlendirir. Yukarıda bahsedilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Oyunun didaktik önem kazandığı, oyunun her şeyden önce kurtarıcı, bağlardan ve baskılardan çözücü en etkili eğitim aracı olarak görüldüğü ve eğitimin oyun oynayarak öğrenme ve öğrenerek oyun oynama şeklinde gerçekleşmesi gerektiğini öne süren çağdaş eğitim akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Milli Eğitim BakanlığıII. Diyanet İşleri BaşkanlığıIII. Yüksek Öğretim KurumuIV. Tübitak Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimin üst sistemlerini oluşturmaktadır?

Soru 8:

Dalton Planı'nını oluşturan Eğitimci kimdir?

Soru 9:

1869 yılında Maarif-i Umumiye Nizamnamesi [1869 MUN]’nin yürürlüğe girmesi, aşağıdaki seçeneklerde yer alan olaylardan hangisinin gerçekleşmesine yol açmıştır?

Soru 10:

Kır eğitim yurdu akımı, eğitimde bilgi kazandırma yerine neyi öne çıkarmaktadır?

Soru 11:

İlim, ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Bu nice okumaktır Yukarıdaki dörtlüğün sahibi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İslam topluluklarından uygulanan Ceditçilik akımı ve usul-i cedide anlayışının kurucusu kimdir ?

Soru 13:

Kır eğitim yurdu akımı, kaçıncı yüzyılın  son çeyreğinde ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi Tanzimat Devri eğitim hareketlerinin genel özellikleri arasında yer almamaktadır?

Soru 15:

20. Yüzyıl'a girerken İran, aşağıdakilerden hangi tarihte İngiltere ve Rusya tarafından iki nüfuz bölgesine ayrılmıştı?

Soru 16:

Osmanlı eğitim tarihinin özgün kurumlarından biri olan Enderun Mektebi’ne ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

İnsanın kendine, çevresine, içinde yaşadığı topluma, tabiata ve diğer bütün varlık dünyasına ilişkin bilgiler edinmesine, bunlardan hareketle toplum içinde bir takım davranış kalıpları geliştirerek bunları yeni nesillere aktarma sürecine ne ad verilir?

Soru 18:

Locke, Hume, Rousseau gibi düşünürler eğitimin amacı olarak aşağıdakilerden hangisini savunmuşlardır?

Soru 19:

Okullar aynı zamanda gizli bir müfredatla iktidarın felsefesini, normlarını ve değerlerini insanların içine yerleştirir (1), Kamu okullarındaki yeni güvenlik kültürü, okulları ‘ öğrenme cezaevlerine ’ dönüştürmüştür (2) , Devlet, insanları “daha iyi” yönetebilmek için eğitiyor, cezalandırıyor, disipline ediyor, tedavi ediyo (3), Kapitalist okullaşma insan emeğini üretim dışına atmakta, öğretmenleri “ tarihi temize çeken kişiler ” hâline getirmekte, sermayenin tarihsel ihtiyaçlarını karşılamaktadır (4). Yukarıda numaralı yerlere sırasıyla hangi kişiler gelmelidir?

Soru 20:

Selim Sabit Efendi hangi konuda Türkiye'nin ilk ismi olarak literatürde yer almaktadır?