logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Tarihi

Soru 1:

Tanzimat döneminde Osmanlıcılık akımı bağlamında  bir ulus devlet projesi olarak açılan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Her meslekte ve öğretim kademesinde çağdaş standartları belirleyerek, öğretim kurumlarını izlemek ve kredilendirmek" anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

1924’te Türk eğitim sisteminin çağdaşlaştırılması sırasında Atatürk tarafından Türkiye’ye çağrılarak Türk Eğitim Sistemi hakkında bir rapor hazırlayan 20. yüzyılın en büyük eğitim filozoflarından biri olarak sayılan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Amerikan eğitimcisi J.C. Holt ve J.T.Gatto gerçek eğitimin ancak toplumdaki okulları kaldırarak gerçekleştirilebileceğini belirterek ana eğitim kurumları oluşturulmasını öngörmüşlerdir. Aşağıdakilerden hangisi bu ana eğitim kurumları ve hizmetleri arasında değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Millî Eğitim Bakanlığının danışma ve karar organlarıdır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Enderun mektebinde Padişahın resmi^ ve özel kıyafetleriyle ilgilenmek, onları temizlemek ve hazırlamakla görevli kişilerin eğitildiği koğuştur?

Soru 7:

Sert bir yönetimle modern devletlerin kendi halklarını biçimlendirmeye çalışması ve bunun için zorunlu eğitim, zorunlu askerlik, nüfus ve vergi takibi gibi sistemleri kullanmasına ne ad verilir?

Soru 8:

Illich’e göre; Gerçek eğitim ancak toplumdaki okulları kaldırarak  gerçekleştirilebilecektir.  Bunun  yerine nesneler, örnekler, eşler ve büyükler olarak dört ana eğitim kurumu oluşturulmalıdır. Aşağıdakilerin hangisi bu görüşün dışında kalır?

Soru 9:

Çağının entellektüelizmine, uzmanlaşmaya ve kalıpçılığına karşı savaşan, fabrikasyon imalat yoluyla birçok malın üretiminde, insanın üretici şekillendirme becerilerinin geri plana atılmış ve estetik bilgilerin gerilemeye başlamış olduğunu ileri süren, gerçek eğitimin, biçimlendirici ve yaratıcı olması gerektiğini öne süren eğitimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi çağdaş eğitim akımlarını çok etkileyen düşünürlerden olan Karl Marx'ın görüşüdür?

Soru 11:

Türkiye dışındaki Türk toplulukları arasında 1922 yılında ilk defa Latin alfabesine geçme kararı alan devlet hangisidir?

Soru 12:

Çağının entelektüelizmine, uzmanlaşmaya ve kalıpçılığına karşı savaşan fikir adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi  örgün eğitimin kapsamındadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Postmodern eğitim akımının özelliklerinden biridir?

Soru 15:

Bir tıp doktoru olarak geri zekâlı çocuklarla uğraşılarından, eğitim ve öğretimin bireyselleştirilmesi ve ‘ilgi merkezleri’ konusundaki teorisini geliştiren O. Decroly, 1907’de dünyaca tanınan, “L’Ermitage” adlı okulunu kurdu ve onun okulunda insan hayatının dört temel ilkesi esas alındı. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkelerden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıda verilen, II. Meşrutiyet döneminde açılan mesleki ve teknik okulların açılış tarihine göre doğru sıralanışı hangisidir?I.Orman Ameliyat Mektebi  II.Darülbedayi (Tiyatro Mektebi) III. Darüleytamlar (Yetimhaneler) IV.Sıhhiye Memurları Mektebi  V.Polis Mektebi

Soru 17:

Eğitimin, psikoloji ve etik üzerine kurulmasını ve öğretimin, “eğitici öğretim” olmasını savunan düşünür hangisidir?

Soru 18:

Sıbyan mekteplerinden sonra girilen ve eğitim süresi dört yıl olan ortaokulların ismi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 19:

Medreselerin bozulmasındaki birinci sebep aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

İnkalar “Quipas” tekniğinden aşağıdakilerden hangisinde yararlanmışlardır?