logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

Hangi yıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin yurtdışında görev yapan hiçbir büyükelçisi kalmamıştır?

Soru 2:

Yabancı dil biliyorlardı. Ciddi görevler verilerek temsil yetenekleri üst seviyeye çıkarılmıştı. III. Avrupa ahvali hakkında daha bilgisizdiler. Osmanlı diplomasisinde karar almada birinci derecede rol almışlardır. Diplomatik tecrübeleri daha azdı. Yukardakilerden hangi/leri ikinci dönem ikamet elçilerini birinci dönem ikamet elçilerinden ayıran özelliklerdendir?

Soru 3:

1878-1918 yılları arasında hâriciye teşkilatının ülke dışı yazışmaları hangi birim tarafından yürütülmekteydi?

Soru 4:

I. Öncelikle askerî ıslahatlarla ordunun Avrupaî tarzda yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanmaktaydı II.  İshak Efendi’yi Fransa’ya göndererek Fransız Kralı XVI. Louise ile yazışmalar yapmıştı III. Islahatlarının en orjinallerinden birisi kuşkusuz diplomasi alanında yaptığı yeniliklerdir Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri III. Selim ile ilgili doğru bilgidir?

Soru 5:

9-12 Haziran 1908’de Rus Çarı II. Nikola ve İngiltere Kralı VII. Albert Edward (1901-1910) arasında yapılan görüşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

II. Abdülhamid’in Almanya’ya karşı duyduğu alakanın başlangıcı olarak hangi olay ileri sürülmektedir?

Soru 7:

Islahat Fermanı hangi önemli gelişme öncesi ilan edilmiş ve Avrupa'ya duyurulmuştur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1700-1721 yılları arasında süren Büyük Kuzey Savaşının liderleri arasında yer almaz ?

Soru 9:

Avrupa’yı tanımanın Osmanlı dış politikası ve ticareti için önemli olduğuna inanan ve fiilen adımları atan ilk sadrazam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Osmanlı Devleti’nin Avrupa devletler topluluğuna katıldığının resmen kabul edildiği; devletin bağımsızlığı ve mevcut toprak bütünlüğünün de garanti edildiği Kongre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sürekli diplomasiye geçişle birlikte imzalanan Aix-La Chappelle Protokolü ‘nde sınıflandırılan diplomatik temsilcilerden hangisi dışişleri bakanlığına gönderilir?

Soru 12:

Ruslar Edirne'yi hangi tarihte işgal etmiştir?

Soru 13:

l802’de Fransa’yla Paris’te yapılacak barış görüşmelerinde Osmanlıları temsil etmek üzere “fevkalade büyükelçi” olarak Paris’e gönderilen diplomat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Osmanlılar aşağıdaki devletlerden hangisinin gerçekleştirdiği işgal sonrasında tarihlerinde ilk kez topraklarını savunabilmek için yabancı güçlerle işbirliği ve ittifak yolunu seçmişlerdir?

Soru 15:

Paris Kongresi Osmanlı Devleti için hayırlı olmamıştır. 1878 Berlin Kongresi'ne kadar geçen süreçte pek çok hadise cereyan etmiştir. Bazı iç gelişmeler, Paris Kongresi’nin ilgili maddelerine istinaden Avrupalı Büyük Devletlerin araya girmesiyle Osmanlı’nın kontrolünden çıkarak milletlerarası bir sorun hüviyeti kazanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki hangi anlaşma sonucunda Doğu Rumeli Bulgaristan'a bırakılmıştır?

Soru 17:

Aşağıdaki hangi gelişmenin ardından Osmanlı yöneticileri statükocu ve barışçı politikaları daha belirgin şekilde benimsemeye başlamıştır?

Soru 18:

Hangisi Osmanlılarda fetihçi ruhu yeniden canlandırdı ve Karlofça’da kaybedilen toprakların geri alınabileceği düşüncesinin taraf­tar kazanmasına yol açmıştır?

Soru 19:

Aşağıdaki şıklardan hangisi II. Mahmut döneminde İstanbul'da diplomatik temsilcilikleri bulunan ülkelerden değildir?

Soru 20:

Diplomatik temsilcilikleri bir müddet kapattıktan sonra, Avrupa ve dünyadan soyutlanmamak için Tercüme Odası'nı kim kurmuştur?