logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

Aşağıdakilerin hangisinde genellikle devletin belirli bir gizlilik ve özellik içeren yazıları kaleme alınmaktaydı.

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ad hoc diplomasinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Osmanlı Devleti’yle İran arasındaki nihai sınırların çizildiği Kasr-ı Şirin Antlaşması hangi tarihte imzalanmıştır?

Soru 4:

I. Beylik II. Tahvil III. Rüûs IV. Amedi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Divan-ı Hümayun Kalemiye kesiminin temel birimlerindendir?

Soru 5:

Osmanlı Devleti XVII. yüzyılda hangi devletler ile çeşitli münasebetleri olmuştur?

Soru 6:

1606 yılında Osmanlı Devleti ve Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu arasında imzalanan ve bir anlamda Orta Avrupa'daki Osmanlı yayılmasının sona erdiğini de ilan eden Antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osmanlılar ayrıca özellikle gayrimüslim topluluklara karşı iyi ilişkiler kurulmasını hedefleyen ……………………………………. denilen bir ilkeyi de uyguladılar. Yukarıdaki boşluğu  hangisi tamamlar?

Soru 8:

Meşhur tarihçi Hammer’den başlayarak, Avrupa devletleriyle Osmanlılar arasında “Devletler Hukuku’na uygun olarak yapılan ilk antlaşma” diye nitelenen Antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Osmanlıların özellikle gayrimüslim topluluklara karşı uyguladıkları “kendine meylettirmek” ilkesini karşılayan kavran aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

“Kanun-i Elçiyan” kaç yılında belirlenmiştir?

Soru 11:

Ç ocuk bırakmadan vefat eden ve mülkünü Osmanlılara vasiyet ettiğinden ölümünü müteakip ortadan kalkan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İslam hukukunun kavramları ve ilkeleri üzerine kurulan Osmanlı diplomasisinde ülkeler kategorisinde Darü’s-sulh kelimesi; Şeriatın hüküm sürdüğü İslam topraklar, Gayrimüslimlerin yönetimi altında bulunan ve cihada açık ülkeler, Tâbi devletler ve diğer haraç ödeyen ülkeler aşağıdaki seçeneklerden hangisini ifade eder?

Soru 13:

Osmanlı Devleti nezdinde hangi ülke temsilcilerine Balyos adı verilmiştir?

Soru 14:

Avrupa devletleriyle Osmanlılar arasında “Devletler Hukuku’na uygun olarak yapılan ilk antlaşma” diye nitelenen Antlaşma hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Sürekli Diplomasi’deki yenilikler arasında yer almaz?

Soru 16:

Osmanlı’da gelen elçiler, geldikten sonra sadrazam tarafından davet edilerek kabul edilir, Divan-ı Hümayun’da kabul edilir ve padişah huzuruna çıkarlardı. Padişah seferdeyse elçilik heyetinin Padişahla görüşmesi nasıl gerçekleşirdi?

Soru 17:

IV. Mehmed devrinde İstanbul’a gelen ilk İsveç elçisi kimdir?

Soru 18:

XVI. yüzyılın ikinci yarısı bir bakıma Osmanlıların fetih politikalarının sona erdiğini gösteren önemli değişikliklere de tanıklık etmiştir. Orta Avrupa’da Habsburglar, doğuda Safevîler Osmanlıların bu yönlerdeki yayılmasına büyük ölçüde set çekerken, Kıbrıs’ın ................ Tunus’un da İspanya’dan alınması dışında Akdeniz’deki faaliyet de duraklamıştı. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 19:

Roma İmparatorluğu’nda kurulan Fetialis Kurulu’nun gerçekleştirdiği görevlerden birisi değildir?

Soru 20:

Dışarıya gönderilecek namelerin hazırlanması Yol emri belgesinin denetimi Beraat belgesinin tanzimi Elçiler ile görüşme Yukarıdakilerden hangileri klasik dönemde reisülküttabın başlıca görevleri arasındadır?