logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

1878-1918 dönemi dışişleri teşkilatında ülke dışı yazışmalar aşağıdaki yapılardan hangisi tarafından yerine getirilmiştir?

Soru 2:

II. Mahmud döneminde İstanbul'da hangi devletin diplomatik temsilcisi bulunmamaktaydı?

Soru 3:

Osmanlılar 1792’den beri izlemeye çalıştığı denge ve tarafsızlık politikasıyla savaşa katılmama durumunu terk etmek zorunda kaldı. Kendi inisiyatifi dışında gelişen gelişmeler karşısında Osmanlı Devleti, hangi ülkeye karşı Rusya ve İngiltere ile ittifak antlaşması imzalamıştır?

Soru 4:

Osmanlı Devleti'nin sonunu hangi savaş getirmiştir?

Soru 5:

11-23 Aralık 1876 tarihleri arasında İstanbul'da yapılan "Tersane Konferansı'na" aşağıdaki ülkelerden hangisi katılmamıştır ?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’nın dağılma döneminde kazandığı en parlak askeri zafer olmasına rağmen  ardından istediği sonucu elde edemediği savaş olarak değerlendirilmektedir?

Soru 7:

Ebubekir Ratip Efendi Avrupa ülkeleri hakkında bilgi almak için hangi şehre elçi olarak gönderilmiştir?

Soru 8:

II. Mahmud, Avrupa başkentlerinde ikamet elçiliklerinin faaliyetlerinin artmasıyla, içerideki ve dışarıdaki icraatlarda daha etkin olabilmeleri amacıyla, hangi yılda Reissülküttablık makamını Hariciye Nezareti'ne çevirdi?

Soru 9:

Hangisinden sonra Osmanlı yöneticileri statükocu ve barışçı politikaları daha belirgin bir biçimde benimsemeye başlamışlardır?

Soru 10:

Damat İbrahim Paşa tarafından Avrupa'daki gelişmeleri yakından takip ederek bunları birer rapor olarak sunmak üzere 1720 yılında Paris'e gönderilen elçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Gerek tarihi, kültür ve gerekse nüfus olarak takriben 1000 yıllık Müslüman Türk toprağı olan aşağıdakilerden hangisinin Rusların eline geçmesi Osmanlı tarihinin önemli kırılma noktalarından birini teşkil etmiştir?

Soru 12:

I. Fetihçi siyaset uygulaması  II. Dil ve kültür dayatması Iktisadi yapı tarım olması III. Çeşitli şehir devletlere sahip olma IV. Açık ve çok yanlı diplomasi temasları  Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Roma imparatorluğu'nda diplomasinin az ilerlemesinin nedeni olarak görülmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin 1739 yılında Avusturya ve Rusya ile imzaladığı Belgrad Antlaşması'nın sonuçlarından biri değildir?

Soru 14:

Edirne Protokolü hangi tarihte yapılmıştır?

Soru 15:

II. Viyana kuşatması hangi yıl yapılmıştır?

Soru 16:

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Ayastefanos ateşkes ve barış antlaşmasının bütün maddelerinin gözden geçirilmesini ve bir kongrenin yapılmasını 6 Mart 1878'de resmi olarak gündeme getiren ve bundan dolayı Rusya'nın çatışmak istemediği iki ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İran'la yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması hangi yıl imzalanmıştır?

Soru 18:

Osmanlı İmparatorluğu'nun modern anlamda ittifak kurduğu ilk devlet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

1841’den itibaren Mısır Vâlisi karşılığı olarak kullanılan tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

…………….., Avrupa’ya gönderilen ilk Osmanlı ikamet elçileri içinde, Avrupa medeniyeti hakkında en olumsuz görüşlere sahip olup, gönderdiği raporlarda genelde Avrupa medeniyetini sürekli biçimde eleştirmiştir. Verilen boşluğa seçeneklerden hangisi getirilmelidir?