logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

Hangi Antlaşma gereğince Rusların Kaf­kasya’da hâkimiyetleri kabul ediliyor, Rus ticaret gemilerine Boğazlar da içinde olmak üzere bütün Osmanlı sularından serbestçe geçme hakkı veriliyordu?

Soru 2:

III. Selim’in başlattığı modernleşme hareketini kim devam ettirmiştir?

Soru 3:

Rusya'yı "devletimizin doğal düşmanı" olarak nitelendiren devlet adamı kimdir?

Soru 4:

1856 Paris Kongresiyle oluşan yeni diplomatik düzen hangi olay ile son bulmuştur?

Soru 5:

Ayastefanos’un “bütün maddelerinin” gözden geçirilmesi için bir kongrenin yapılmasını 6 Mart 1878’de resmî olarak gündeme getiren isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yusuf Agah Efendi ile başlatılan yabancı ülke temsilcilerine verilen tayinatın kaldırılması, yabancı elçilik heyetleri arasında ilk defa aşağıdakilerden hangisine tesadüf eder?

Soru 7:

Paris Kongresi’nin 7. maddesinin Osmanlı diplomasi tarihindeki önemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi II. Abdülhamit dönemi diplomasisinin birinci döneminde meydana gelen olaylardan biri değildir?

Soru 9:

1878 Berlin Kongresi'nin ardından başlayan birinci dönemde Osmanlı İmparatorluğu şu diplomatik hadiselerle karşı karşıya kalmıştır? I- Avusturya Macaristan İmparatorluğu 28 Temmuz 1878’de Bosna-Hersek’i işgal etmiş ve 20 Ekim 1879’da Osmanlı Devleti ile imzaladığı anlaşma ile buraya hâkim olmuştur. II- Osmanlı Devleti’nin kadim müttefiklerinden Fransa da, Berlin Kongresi diplomasisinden kendisine düşen payı 4 Mayıs 1881’de Tunus’u işgal ederek almıştır. III- Osmanlı Devleti'nin o döneme kadar kadim müttefiki olan İngiltere, henüz kongre öncesinde Rusya tehdidini bahane göstererek ve daha da önemlisi kongrede yardım etme bahanesiyle 12 Temmuz 1878’de Kıbrıs’ı ele geçirmiştir. 12 Temmuz 1882’de ise Mısır’ı işgal etmiştir. IV- Osmanlı Devleti bu olayları takip eden dönemde Almanya ile yakın ilişkiler kurmaya başlamıştır. Yukarıda verilenlerin ışığında 1878 Berlin Kongresi'nin ardından gelecek olan ikinci dönemde aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

Soru 10:

“Nizâm-ı Cedîd” projesi hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 11:

Avrupa'da ilk daimi temsilciliklerin açılması hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı hükümdarlarının yabancı hükümdarlara gönderdiği mektuplara verilen addır?

Soru 13:

I. Mustafa Reşid Paşa İngiltere siyasetine meyilliydi II. Fuad Paşa hem İngiliz hem Fransız siyasetine meyilliydi III. Ali Paşa İngiliz siyasetine meyilliydi IV. Mahmud Nedim Paşa Fransız siyasetine meyilliydi V. Fuad Paşa'ya göre Osmanlı'nın en büyük düşmanı Rusya idi ve ona karşı sığınılabilecek tek müttefik İngiltere'ydi. Osmanlı diplomasisinin önemli temsilcileriyle ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Tercüme Odası'nda eğitimine en çok ağırlık verilen dil aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'ni Viyana kuşatmasına iten sebepler arasında değildir?

Soru 16:

Sadrazam Baltacı Mehmed Paşa 23 Temmuz 1711’de hangi antlaşmayı imzalayarak modern Rusya’nın kurucusunu ve ordusunu yok etme gibi tarihi bir fırsatı kaçırmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı dış temsilcilikleri arasında yer almaz ?

Soru 18:

Aşağıdaki hangi İmparatorluk İngiltere Başbakanı Lord Salisbury'nin 5 Ağustos 1895'te Osmanlı Devleti'nin paylaşılması teklifini reddetmiştir?

Soru 19:

Osmanlı Devleti genişleyip geliştikçe dış politikayla ilgili ortaya çıkan en yüksek kurulun adı nedir?

Soru 20:

III. Selim'den sonra tahta kim geçmiştir?