logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi, II. Abdülhamid'in yürüttüğü yeni diplomasi anlayışı gereği müttefik ülkeler arasında yerini almıştır?

Soru 2:

I. Vedenik II. ABD III. Avusturya IV. Fransa Osmanlı Devleti'nin 17. yüzyılda yukarıdaki devletlerden hangisi ya da hangileriyle münasebeti olmuştur?

Soru 3:

Osmanlılarla İranlılar arasında imzalanan Serav Antlaşması’na göre aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?

Soru 4:

Yusuf Agâh ve Mahmud Raif bir diplomat olarak İngiliz erkânı ve diğer heyetler ile görüştükleri zaman hangi dili kullanmışlardır?

Soru 5:

II. Abdülhamid hangi olaya dayanarak 14 Şubat 1878 tarihinde Meclis-i Mebûsân kapatmıştır?

Soru 6:

I. Sadrazam Mithat Paşa’nın tavassutuyla padişah olduğu için II.Kanûn-ı Esâsî’nin ilan edilmesi ve Meclis-i Mebûsân’ın açılmasıyla geleneksel hükümdarlık yetkilerinin sınırlandırılması III.1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi neticesinde alınan ağır mağlubiyet Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri 1876-1882 arasına tekabül eden birinci dönemde, II. Abdülhamid’in arka planda kalmasına neden olan etkenlerdendir.

Soru 7:

Karlofça'da Avrupalı diplomatların karşısında Osmanlıyı temsil eden isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Modern Osmanlı diplomasisinin başlatıcısı ve ilk önemli temsilcisi olan devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Avrupa lisanlarını bilen ve Avrupa tanıyan Osmanlı diplomasisini yürütecek diplomatların ve idarecilerin yetişmesini sağlamak amacıyla kurulan "Tercüme Odası" hangi padişah tarafından açılmıştır?

Soru 10:

Avrupa’nın önemli merkezlerinde ilk defa daimî elçilikler açan Osmanlı padişahı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Kırım Savaşı’nın çıkmasına neden olan görünür sebeplerden biridir?

Soru 12:

……………’yi diğer ikamet elçilerinden ayıran temel husus, büyükelçilik dönemini siyasî faaliyetlerden çok edebî ve akademik faaliyetlerle geçirmesidir. Berlin’de bulunduğu sırada Prusya’nın eski İstanbul Büyükelçisi ve aynı zamanda büyük bir şarkiyatçı olan Von Diez’le yazışmalar yaparak Doğu Edebiyatı hakkında fikir alış verişinde bulunmuştur. Verilen boşluğa seçeneklerden hangisi getirilmelidir?

Soru 13:

I- Belgrad dâhil Kuzey Sırbistan ve Kuzey Bosna, Temeşvar ile Batı Ef­lak gibi önemli toprak kayıplarının yanında Katolik papazlara Osmanlı topraklarında geniş ayrıcalıklar veriliyordu. II- Ticarî imtiyazlarla Avusturya yabancı tüccarları koruyacak, imparatorluğun dilediği yerinde konsolosluklar açabilecekti. III- Osmanlılar yalnız toprak ve insan kaybetmemişler, saygınlık ve morallerine de büyük bir darbe inmişti. Pasarofça’dan sonra artık Avrupa’ya karşı izlenecek dış politikada fütuhat yerine savunmaya yönelik bir diplomatik anlayış edinilmeye başlandı. Yukarıda verilen bilgiler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 14:

Küçük Kaynarca Antlaşması'nda yer alan aşağıdaki konulardan hangisi hukuk alanına ilişkindir?

Soru 15:

Kırım'ın kurtarılması faaliyetlerine son verilmiştir. Dış politikada statükoculuk esas alınmıştır. İttifak politikası ve denge arayışları temel araçlar haline gelmiştir. Diplomatik temas ve faaliyetler ciddi oranda artmıştır. İki taraflılık ve süreklilik fikrine dayalı diplomasi anlayışı ortaya çıkmıştır. Yukarıdakilerden hangisi/leri Ziştovi ve Yaş Antlaşmaları'ndan sonra Osmanlı dış politikası ve diplomasisinde gözlenen köklü değişimler arasında sayılabilir?

Soru 16:

Osmanlı diplomasisinde önemli yeri olan  II. Abdülhamid döneminde,  ikinci dönem olarak anılan Almanya ile Yakınlaşma ve Sonrası hangi tarihleri kapsamaktadır?

Soru 17:

Aşağıdaki şehirlerden hangisinde Osmanlı Devleti'nin Tanzimat döneminde dış temsilciliği bulunmamaktaydı?

Soru 18:

Osmanlı modernleşme hareketini padişahların şahsi tercih veya iradeleri olmaktan çıkarıp devletin vazgeçilmez siyaseti haline getiren olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Nizam-ı Cedid döneminin en önemli diplomasi stratejilerinden birisi aşağıdakilerden hangisidir?